Video: Monsterbilsföraren kör igen

De skadade klarade sig. Därför fortsätter Vesa Kivimäki med sin show. Bild: Marcus Lillkvist

Han satt tyst i tre veckor sedan hjulet lossade i Alahärmä förra sommaren och rullade ut i publiken. Men nu är Vesa Kivimäki redo för show igen.

Det är ingen vanlig bondgård jag svänger in på. Mellan gårdarna trängs rallybilar med släp till traktorpullingtävlingar och i gräset står en bil hopsydd av två framdelar. Längst in skymtar två enorma monsterbilar som med sina jättehjul når nästan upp till takåsarna.

Här i Voltti utanför Alahärmä på gränsen till svenska Österbotten har motorintresset alltid varit stort. Pappa Sauli Kivimäki körde rally på FM-nivå redan som junior och sonen Vesa tog vid där pappan slutade.

Förutom något blåmärke och skavsår hade vi inte en enda olycka på fjorton år.

Som 25-åring skapade han motorgruppen Crazy Drivers som turnerade landet runt och gjorde närmare tusen uppvisningar mellan åren 2007 och 2012. Det handlar om långa hopp med skrotbilar, bussar som kör på två hjul i hög fart och motorcyklar som gör osannolika stunts.

Besparade från olyckor

Vesa Kivimäki välkomnar mig och visar en video på en teammedlem som, helt planerat, landar för tidigt under ett hopp varpå bilen gör flera kullerbyttor innan den landar mosad. Föraren stiger ut oskadd.

– Förutom något blåmärke och skavsår hade vi inte en enda olycka på fjorton år, säger Vesa Kivimäki.

Det var fram till förra sommaren.

Det var det värsta ögonblicket i mitt liv.

Med intresset för motorshower kom intresset för monstertruckar, ett amerikanskt fenomen som kom starkt på 1980-talet. I början av 2000-talet kom amerikanerna till Finland med showen Monster Jam och år 2005 hade Vesa Kivimäki byggt sin första monsterbil, den första i Finland.

Den blåa Chevyn är inte så motorstark och saknar den fjädring som krävs för att hoppa. Den används främst för att krossa andra bilar men kan också bjuda med publiken på en krossartur i de åtta skyddade sätena på flaket.

Nästan 2 000 hästkrafter

Snart stod den verkliga stoltheten klar: Raging Bull, en fem tons koloss med enorma hjul, grym fjädring, trimmad metanolmotor på 9,5 liter och 1 900 hästkrafter, stålram, störtbur och glasfiberkaross.

År 2009 showade Kivimäki med amerikanerna för första gången och sedan dess har Raging Bull utfört åtskilliga spektakulära skutt över bussar och så kallade donuts, fartfyllda sladdar där bilen till slut faller omkull.

Monsterbilen har reparerats åtskilliga gånger. Framaxeln har till exempel gått av, men hjulet har hållits på plats tack vare en nödvajer. I augusti förra sommaren hände det som ingen hade trott var möjligt. Vid en landning efter ett hopp på nöjesfältet Powerpark i Alahärmä gick höger framaxel av – liksom vajern.

– Det var det värsta ögonblicket i mitt liv. Jag minns det som i går. Hjulet lossnade och rullade iväg, och jag kunde inget göra, säger Vesa Kivimäki.

Livet kom åter

Enligt Olycksutredningscentralen var räddningsplanen bristfällig. Det upptäcktes dagen innan, och det är ännu oklart när planen kompletterades. Enligt brandmästaren skedde det först efter olyckan.

Power Truck Show byggde området (166x50 m) enligt företagarens anvisning. Ansvarsfrågan är inte helt klar.

Bilen var i enlighet med branschens internationella regler. Säkerhetsavstånden var i enlighet med lagen, men enligt utredningen hade man ändå inte tagit publikens säkerhet tillräckligt mycket i beaktande.

Det 350 kilo tunga hjulet drog iväg mot vänster, for över kravallstängslet och in bland publiken. Hjulet studsade över en skåpbil och via en lastbilshytt innan det stannade. Flera personer skadades. Efter olyckan kom de mörka tankarna och Kivimäki gav bara en intervju, till tidningen Ilkka. Det här är den första intervjun sedan dess.

– Jag minns att Vesa bara satt här på gården i flera veckor utan att prata med någon, säger sambon Tuija Heimonen.

Men rapporterna från sjukhuset blev alltmer hoppingivande och polisutredningen kring olyckan lades ned. För Vesa Kivimäki kom livet åter.

– Ingen dog eller fick bestående skador. Det var det allra viktigaste.

I Alastaro och Härmä

Efter showen i Alahärmä skulle Crazy Drivers direkt vidare till Kazakstan. Det blev inget av det. Däremot har Kivimäki och teamet på en dryg handfull chaufförer besökt S:t Petersburg och Moskva. Och snart kommer monsterbilens metalliska knatter att höras på arenor i Finland igen.

I dag, lördag, visar Raging Bull upp sig under EM-deltävlingen i Hot Rod i Alastaro och den 30 juli är det dags i Alahärmä igen. Där är Crazy Drivers huvudarrangör för motorshowen som ordnas på bana i Kalmookangas.

Det är knappast någon slump att Crazy Driver på sin hemsida skriver att bilarna kan hoppa riktigt långt på platsen – men ändå säkert.

Förbättrad säkerhet

Ifall man kör showen på ett trängre utrymme igen, som det vid Powerpark, kommer området att säkras med ännu flera stockbilar som bildar en bastant skyddsmur. Efter olyckan har Vesa Kivimäki dessutom ersatt nödvajern med en stabilare och säkrare konstruktion i stål för att framhjulen inte ska lossna igen.

– Våra fans vill att vi fortsätter med monsterbilen. Men vi gör det på ett säkrare sätt. Därför känns det bra att fortsätta, säger Vesa Kivimäki som avslöjar säsongens riktiga höjdpunkt, ett världsrekordsförsök.

Hastighetsrekordet för bilkörning på två hjul är 182 kilometer i timmen.

– Jag har skaffat en bil för ändamålet. Målet är 200 kilometer i timmen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning