Video: Jouko klipper hemlösas hår gratis – "En liten ansträngning kan ge så mycket glädje"

Jouko Näivä som går under artistnamnet Jouko the Street Barber (Jouko gatubarberaren) följer sina drömmar och utbildar sig för tillfället till frisör. Nu vill han hjälpa hemlösa, mindre bemedlade och människor som av olika orsaker blivit marginaliserade i samhället.

Idén att erbjuda gratis hårklippning fick Jouko Näivä för några år sedan då han såg en video på Youtube där en amerikansk man klippte hemlösa människors hår på gator.

– Jag tyckte redan då att det var en jättebra idé. Då hade jag ju ingen aning om att jag skulle bli frisör, säger 32 år gamla Näivä.

I dag är Näivä på målrakan av sina frisörstudier vid Stadin aikuisopisto i Helsingfors och jobbar vid sidan om studierna i en frisörsalong i Berghäll i samma stad. Före studierna jobbade han tio år för järnvägsbolaget VR, men han sade upp sig då han insåg att jobbet inte gav honom något.

– Jag har alltid drömt om att bli frisör och till slut sökte jag till utbildningen. På min första praktikplats hade jag inte så många kunder, så jag tog saken i egna händer och gick ut för att hitta fler kunder.

Joni Käki och Veera Voutilainen fick nys om hårklippningen via Facebook. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

"Det här är mitt sätt att hjälpa"

Näivä började med att klippa människors hår på Helsingfors gator och i parker och nu gör han det också på olika evenemang. I början var han osäker på om människor skulle låta honom klippa deras hår, men oron var obefogad. Näivä har nämligen endast mött två personer som tackat nej till en gratis frisyr.

– Många tror inte på mig då jag säger att det är gratis. Min faster som nu har gått bort jobbade mycket med välgörenhet för Finlands Röda Kors. Hon var en väldigt viktig person för mig och jag försöker på något sätt fortsätta med jobbet hon påbörjade. Vi behöver alla hjälp på något plan och det här är mitt sätt att hjälpa, säger Näivä.

Vi behöver alla hjälp på något plan och det här är mitt sätt att hjälpa.

Många av Näiväs kunder är hemlösa och de kan bära på sorgliga berättelser. Näivä tycker det är fint att han kan vara lyssnaren som kanske alla inte har, men medger att det också är tungt ibland.

– Förstås har vi roligt och skrattar mycket, men mest delar de nog med sig av dystra historier och erfarenheter. Man måste ha lite skinn på näsan för det här jobbet. Jag har själv sett och upplevt ganska mycket, så historierna påverkar mig inte alltför mycket.

Petri Kokkonen har inte varit till frisören på länge. Enligt honom gjorde Jouko Näiväs kollega Nora ett mycket bra jobb. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

Vill besöka fler städer

Näivä har tills vidare erbjudit gratis hårklippning endast i hemstaden Villmanstrand och i Helsingfors där han jobbar och bor. Han har inga sponsorer, så resor måste han stå för själv. Han har ändå bestämt sig för att besöka också andra städer i år.

Jouko Näiväs mål är att en dag bli en riktigt duktig frisör. Han hoppas också kunna inspirera fler till att börja med olika sorters välgörenhet.

– Det spelar ingen roll hur du hjälper och det krävs inte mycket av dig. Med en liten ansträngning kan du ge så mycket glädje åt någon annan och samtidigt ger det så mycket åt dig själv. Gör det en gång så vet du vilken känsla jag pratar om.

Jouko Näiväs arbetskamrater hjälper honom ofta på evenemang. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

Tuomas Rasimus somnade nästan i frisörstolen. – Jouko är en så öm barberare. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

Jouko Näivä, även känd som Jouko the Street Barber. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

Det var lång kö till frisörerna på Helsingforsdagen i Sörnäs. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning