Video: Jättelik datacentral öppnar i Helsingfors

Telia öppnar en enorm datacentral i Helsingfors på tisdagen. Telia Helsinki Data Center är två gånger större än Riksdagshuset och upptar 30 000 kvadratmeter. Den nya anläggningen i Sockenbacka är Finlands största öppna datacentral.

Googles datacentral i Fredrikshamn, som har funnits sedan år 2011, är större till sin kapacitet, men den används endast för Googles eget bruk. Telias nya central är en öppen datacentral, vilket betyder att den erbjuder service för alla sorters företag.

Helsinki Data Center är Nordens näststörsta datacentral.

Datacentralen omfattar 34 340 kvadratmeter. Den är alltså två gånger så stor som Riksdagshuset.

Byggnadens höjd: 23 meter.

Investeringskostnad: 160 miljoner euro.

2 000 kvadratmeter förråd och logistikutrymmen.

5 000 serverskåp och 200 000 servrar.

Datacentralens kapacitet: 24 megawatt.

Centralen producerar 200 000 MWh värme per år, vilket kan värma 10 000 egnahemshus eller 20 000 höghus.

I byggnaden finns 28 kilometer rör och kilometervis med kablar.

Projektet har kostat 160 miljoner euro. En tredjedel av summan har använts till teknik, till exempel servrar och nedkylningsanläggningar. Byggnaden är helt klar men tekniken kommer att utvecklas i takt med efterfrågan och kundernas behov.

– Förstås är det en risk att bygga så här stort men efterfrågan växer, jag är inte orolig. Ny teknologi, som till exempel 360 graders videor, robotteknik, bilar som är kopplade till nätet och olika sorters virtuella verkligheter behöver mycket mer datakapacitet än vi har nu, säger Pasi Sutinen, direktör för Telia Helsinki Data Center.

De flesta datacentraler i Finland är relativt gamla. Telia har ett behov av egna servrar och vill ha sina servrar nära användarna. Bolaget har 3,4 miljoner mobilkunder, så de servrar som är kopplade till 4G- och 5G-nätverk är bra att ha nära användarna, enligt Sutinen. Det blir också billigare på sikt då Telia inte längre måste betala lika mycket för dataöverföringen.

– Ett nytt hus och nya maskiner innebär förstås pålitligare tjänster och förhoppningsvis färre avbrott i tjänsterna. Ett konkret exempel är kabel-TV som många finländare använder. Allt som har med kabel-TV att göra finns nu under vårt tak, säger Sutinen.

Det finns 5 000 serverskåp och 200 000 servrar. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Konverterar el till energi

Datacentraler slukar otroliga mängder el, men i Sockenbacka tar man tillvara den spillvärme som servrarna och den tekniska apparaturen producerar. Telias datacentral, som har en total kapacitet på 24 megawatt, är också en fjärrvärmeproducent.

– Datacentraler producerar två saker, datatrafik och värme. Värmen vi producerar säljer vi vidare till Fortum som värmer upp tiotusentals Esbobors hem med den, säger Sutinen.

Säkerheten är väldigt strikt i den nya datacentralen. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Säkerheten är väldigt strikt i den nya datacentralen. Utöver en beredskap för säkerhetshot på nätet är det viktigt att skydda själva byggnaden. Utanför byggnaden finns ett tiotal avspärrningsstolpar och inne är allt bakom lås och bom.

– I teorin kan vi betjäna miljoner företag samtidigt, vi måste förstås vara välförberedda på alla sorters hot, säger Sutinen.

Det finns också ett reservsystem för potentiella strömavbrott och andra systemproblem som kan uppstå. Byggnaden är också uppdelad i flera olika brandområden och mellanväggarna är byggda så att en brand inte kan sprida sig från en avdelning till en annan.

Pasi Sutinen, direktör för Helsinki Data Center. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning