Video: Petalax vinnare – de österbottniska skolorna dominerade hejarklackstävlingen

Den vinnande hejarklacken kom från Petalax. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Skolorna från Nyland lyste med sin frånvaro på läktarna i Esbo under andra dagen av Stafettkarnevalen. Men det stoppade inte hejarklackarna från Österbotten som verkade ha satsat större än någonsin tidigare.

Under de senaste åren har Sursik skola i Pedersöre och Borgaregatans skola i Vasa turvis vunnit hejarklackstävlingen för årskurs 7–9 på Stafettkarnevalen. Men i år var det Högstadiet i Petalax som tog priset. Hejarklacken bestod av ett högljutt gäng astronauter med glittriga dräkter inspirerade av 70–talet.

– I år firar Nasa 50-årsjubileum och vi har haft ett rymdprojekt i skolan som pågått i två år. Dessutom vill vi sprida glädje och hämta tillbaka 70–talet, säger Elin Tallgren, hejarklacksledare för Högstadiet i Petalax.

Enligt Tallgren och kompisen Tracey Haga är de värda vinsten.

– Vi har tränat mycket och kämpat hela dagen. Vi har försökt att ta så få pauser som möjligt, säger Haga.

Färre pojkar än i fjol

Högstadiet i Petalax hörde dessutom till de få hejarklackarna med pojkar. Betydligt färre pojkar var med i hejarklackarna i år jämfört med i fjol. Det förundrar Jesper Finne från Högstadiet i Petalax.

– Killar tycker eventuellt att det är löjligt att vara med i hejarklackar, men de förstår inte vad de går miste om. Det är jättekul och värt det. Dessutom får man sova på hotell.

Finne har också lärt känna yngre elever i sin skola genom hejarklacken, vilket han uppskattar.

Ärkerivalerna sida vid sida

De två stora ärkerivalerna i Österbotten – Sursik skola i Pedersöre och Borgaregatans skola i Vasa – stod i år bredvid varandra på läktaren.

– Man vill ju ropa högre än dem. Det är bra att de står bredvid oss, det gör oss mer taggade, säger Lydia Nordlund från Sursik skola i Pedersöre.

Vasaeleverna höll med.

– Vi är två bra hejarklackar. Stämningen blir bättre då vi står bredvid varandra. Man får energi av att försöka överrösta varandra, säger Emilia Håkans från Borgaregatans skola i Vasa.

I år var eleverna från Sursik skola klädda som skolans försvarsmakt. Det här eftersom de ville försvara fjolårets vinst i hejarklackstävlingen. Borgaregatans skola var klädda som bobollsspelare eftersom de satsade på laganda.

Korsholms högstadium hörde också till en av de större hejarklackarna i år. De började öva för Stafettkarnevalen i september och var dagen till ära klädda som fransmän och fransyskor.

– Det sägs ju att Frankrike är kärlekens land och vi vill sprida kärlek och glädje på stadion.

Få hejarklackar från Nyland

Läktarna i Alberga i Esbo var knökfulla under lördagen. Mer än hälften av de färggranna hejarklackarna var från Österbotten. Men några andra skolor hade samlat ihop ett gäng, bland annat Ekenäs högstadieskola, Helsinge skola i Vanda och S:t Olofsskolan i Åbo.

– Det kan hända att de från huvudstadsregionen och Nyland hellre vill springa, säger Sanni Kajala från Helsinge skola i Vanda som vann hejarklackstävlingen för hejarklackar med färre än 25 deltagare.

Madeleine Nordqvist från S:t Olofsskolan i Åbo tror att större skolor har lättare att få ihop stora hejarklackar. Hennes skola deltog med en hejarklack i Stafettkarnevalen i fjol också men före det hade de inte haft en hejarklack på länge.

– I år har vi satsat, alla är motiverade och det har varit jätteroligt. Vi kanske inte hörs lika bra som de andra men vi har stora koreografier, så vi syns i varje fall, säger Nordqvist.

Satsningen bar frukt. S:t Olofsskolans hejarklack vann pris för bästa hejarklacksramsan med sin ramsa "Sossenbarnen springer hårt" med melodin av Sås och Kopps låt Traktor Alban.

Emilia Håkans och Ida Smeds från Borgaregatans skola i Vasa hoppas på en vinst i hejarklackstävlingen. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning