Video: Petalax vinnare – de österbottniska skolorna dominerade hejarklackstävlingen

Den vinnande hejarklacken kom från Petalax. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Skolorna från Nyland lyste med sin frånvaro på läktarna i Esbo under andra dagen av Stafettkarnevalen. Men det stoppade inte hejarklackarna från Österbotten som verkade ha satsat större än någonsin tidigare.

Under de senaste åren har Sursik skola i Pedersöre och Borgaregatans skola i Vasa turvis vunnit hejarklackstävlingen för årskurs 7–9 på Stafettkarnevalen. Men i år var det Högstadiet i Petalax som tog priset. Hejarklacken bestod av ett högljutt gäng astronauter med glittriga dräkter inspirerade av 70–talet.

– I år firar Nasa 50-årsjubileum och vi har haft ett rymdprojekt i skolan som pågått i två år. Dessutom vill vi sprida glädje och hämta tillbaka 70–talet, säger Elin Tallgren, hejarklacksledare för Högstadiet i Petalax.

Enligt Tallgren och kompisen Tracey Haga är de värda vinsten.

– Vi har tränat mycket och kämpat hela dagen. Vi har försökt att ta så få pauser som möjligt, säger Haga.

Färre pojkar än i fjol

Högstadiet i Petalax hörde dessutom till de få hejarklackarna med pojkar. Betydligt färre pojkar var med i hejarklackarna i år jämfört med i fjol. Det förundrar Jesper Finne från Högstadiet i Petalax.

– Killar tycker eventuellt att det är löjligt att vara med i hejarklackar, men de förstår inte vad de går miste om. Det är jättekul och värt det. Dessutom får man sova på hotell.

Finne har också lärt känna yngre elever i sin skola genom hejarklacken, vilket han uppskattar.

Ärkerivalerna sida vid sida

De två stora ärkerivalerna i Österbotten – Sursik skola i Pedersöre och Borgaregatans skola i Vasa – stod i år bredvid varandra på läktaren.

– Man vill ju ropa högre än dem. Det är bra att de står bredvid oss, det gör oss mer taggade, säger Lydia Nordlund från Sursik skola i Pedersöre.

Vasaeleverna höll med.

– Vi är två bra hejarklackar. Stämningen blir bättre då vi står bredvid varandra. Man får energi av att försöka överrösta varandra, säger Emilia Håkans från Borgaregatans skola i Vasa.

I år var eleverna från Sursik skola klädda som skolans försvarsmakt. Det här eftersom de ville försvara fjolårets vinst i hejarklackstävlingen. Borgaregatans skola var klädda som bobollsspelare eftersom de satsade på laganda.

Korsholms högstadium hörde också till en av de större hejarklackarna i år. De började öva för Stafettkarnevalen i september och var dagen till ära klädda som fransmän och fransyskor.

– Det sägs ju att Frankrike är kärlekens land och vi vill sprida kärlek och glädje på stadion.

Få hejarklackar från Nyland

Läktarna i Alberga i Esbo var knökfulla under lördagen. Mer än hälften av de färggranna hejarklackarna var från Österbotten. Men några andra skolor hade samlat ihop ett gäng, bland annat Ekenäs högstadieskola, Helsinge skola i Vanda och S:t Olofsskolan i Åbo.

– Det kan hända att de från huvudstadsregionen och Nyland hellre vill springa, säger Sanni Kajala från Helsinge skola i Vanda som vann hejarklackstävlingen för hejarklackar med färre än 25 deltagare.

Madeleine Nordqvist från S:t Olofsskolan i Åbo tror att större skolor har lättare att få ihop stora hejarklackar. Hennes skola deltog med en hejarklack i Stafettkarnevalen i fjol också men före det hade de inte haft en hejarklack på länge.

– I år har vi satsat, alla är motiverade och det har varit jätteroligt. Vi kanske inte hörs lika bra som de andra men vi har stora koreografier, så vi syns i varje fall, säger Nordqvist.

Satsningen bar frukt. S:t Olofsskolans hejarklack vann pris för bästa hejarklacksramsan med sin ramsa "Sossenbarnen springer hårt" med melodin av Sås och Kopps låt Traktor Alban.

Emilia Håkans och Ida Smeds från Borgaregatans skola i Vasa hoppas på en vinst i hejarklackstävlingen. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning