Video: Allt du behöver veta om Pokémon Go

Vid varje gatuhörn står någon med näsan i sin smarttelefon och försöker fånga en pokémon. Mobilspelet Pokémon Go släpptes för två veckor sedan och har redan lika många aktiva användare som Twitter.– Något sådant här har inte setts i spelvärlden förut, säger Mikko Meriläinen, doktorand i spelfostran vid Helsingfors universitet.

I Pokémon Go går spelaren runt i den riktiga världen, medan spelet följer med på gps och pokémoner dyker upp i spelarens närmiljö. Spelaren kan fånga en pokémon i sin trädgård och sedan träna den genom att sätta den att slåss mot andra pokémoner vid gym, som finns vid landmärken i den riktiga världen.

Förstärkt verklighet. Pokémoner dyker upp i spelarens närmiljö. Bild: Karl Vilhjálmsson

– Det är ett väldigt enkelt spel utan någon revolutionerande ny teknik. Så kallad förstärkt verklighet, där verkliga bilder och platser får ett "spellager" på sig har funnits redan en tid. Utvecklaren Niantic har utvecklat liknande spel tidigare och när deras data och kunskap kombinerades med Nintendos gamla och populära spelserie Pokémon blev resultatet en jättesuccé, säger Meriläinen.

Pokémon Go använder data från Niantics äldre appar, Field Trip och Ingress, den tidigare en reseguide, den senare ett sci-fi-spel. I spelet finns gym och hållplatser vid landmärken – deras platsdata kommer rakt från de tidigare spelen.

Spelet överbryggar också generationsgapet.

Succén är välkommen för Nintendo, som äger rättigheterna till Pokémon-spelen. Företagets aktier har skjutit i höjden på Tokyobörsen efter att spelet kom ut. Företaget har tidigare satsat främst på konsolspel – dess senaste konsoler Wii U och 3DS har sålt betydligt sämre än föregångarna Wii och DS. Pokémon Go kostar inget att ladda ner, men spelaren kan köpa föremål i spelet för riktiga pengar, som hjälper hen att fånga fler pokémoner.

Spela Pokémon – med ditt barn

Meriläinen ser Pokémon Go som en jättelik möjlighet för alla föräldrar.

– Det lönar sig att genast ta reda på vad det handlar om – varför är det ett bra spel och vad går det ut på.

Pokémon Go får spelarna att röra på sig, eftersom det finns olika pokémoner på olika ställen i den riktiga världen.

Var som helst. Elias Majander letar efter pokémoner på järnvägsstationen i Helsingfors. Bild: Karl Vilhjálmsson

– Jag har inte spelet men min flickvän har det – hon berättade att hon gått tiotals kilometer under de senaste dagarna medan hon spelat. Föräldrar har ju länge oroat sig över att barnen sitter hemma och spelar, så här finns nu en möjlighet att få med ungarna till stugan, till butiken eller ut på en promenad.

På internet sprids historier om hur spelet hjälpt folk. Till exempel hjälpte spelet en pappa att få ut sin autistiska son att gå ut, där pojken också tog kontakt med andra barn för att prata om pokémoner.

– Spelet överbryggar också generationsgapet – mina trettio- och fyrtioåriga vänner spelar spelet, för att de tittade på Pokémon-tvserien när den kom ut på 90-talet, säger Meriläinen.

Virus och rån

Men allt har en baksida. I USA har en del problem redan visat sig. Bland annat har rånare använt spelets hållplatser för att locka folk till övergivna ställen, i jakt på sällsynta pokémoner.

Bilder som upplevts som olämpliga har spridits på internet, där folk fångar pokémoner eller bara stirrar ner i sina telefoner till exempel vid holocaustmuseet i Washington. En man som bor i en tidigare kyrka har fått sin gårdsplan översvärmad med människor som vill slåss på gymmet som finns vid hans hus i spelet.

Ny religion. Pokémon Go har lika många aktiva använder som Twitter. Bild: Karl Vilhjálmsson

Pokémon Go har ännu inte släppts officiellt i Finland. Spelet släpptes den 4 juli endast i USA, Australien och Nya Zeeland på grund av problem med servrarna. Niantic har meddelat att spelet nu ska släppas i Europa och Asien inom några dagar. Spelet har under veckan redan släppts i Tyskland och Storbritannien.

Spelet går ändå att ladda ner genom vissa trick. Oscar Lytz, som jobbar som datautvecklare, är en av dem som redan har spelet i Finland.

– Jag blev tipsad om spelet av en kompis i Antwerpen i Belgien. Jag brukar spela en del på vägen till jobbet. Det finns mycket pokémoner vid Västerleden.

Man kan installera spelet på en Android-telefon genom att ladda ner en så kallad APK-fil. Man får filen normalt från appbutiken, men den går också att ladda ner från vissa sajter. Då tar man en risk.

– Någon kan ha gått in och ändrat på APK-filen och lagt till ett virus, säger Lytz.

Bland annat finns det versioner av APK-filen i cikulering med ett program som gör det möjligt att ta kontroll över telefonen från en utomstående dator. Programmet kan också stjäla dina lösenord och kreditkortsnummer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning