Victorias klänning "en stilmässig fullträff"

Kronprinsessan Victorias omfångsrika klänning får beröm av modeexperterna. Foto: Claudio Bresciani/TT Bild: Claudio Bresciani/TT

Guld, volym och starka färger. Årets Nobelkreationer hyllas för att ligga rätt i tiden.

Drottning Silvia gled på slaget 16.30 (svensk tid) diskret men inte desto mindre elegant in i en crémefärgad klänning med guldbroderat liv, men det var – i vanlig ordning får vi väl säga – kronprinsessan Victoria som stal showen.

Färgvalet – svart – var måhända en smula otippat men den voluminösa klänningen i åttiotalsstil var ett rejält blickfång.

– En stilmässig fullträff, hon lyckas verkligen kombinera absolut trend med elegans, säger modeskribenten och stylisten Frida Zetterström.

Även modeexperten Nina Campioni håller med

– Jättekul att både kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia tagit fasta på åttiotalstrenden och bär klänningar med volym.

Det är numera bara kungaparet och kronprinsessparet som får plats på podiet, vilket betyder att de övriga kungliga sitter längst fram i publiken på parkett. Och där utgjorde prinsessorna Madeleine och Sofia en rejäl färgklick i sina ceriserosa respektive turkosa klänningar. Helt rätt, enligt modeexperten.

– Starka färger har vi sett från Hollywood just nu så det känns jättekul att de anammar det, säger Nina Campioni.

Prinsessan Sofia lär själv ha varit med och skapat sin klänning tillsammans med designern Emelie Janrell. Även kronprinsessan bar svenskt, hennes svarta blåsa är ett verk av en av Sveriges just nu hetaste formgivare Selam Fessahaye.

Även prinsessan Sofia flirtar med åttiotalet med sin turkosa klänning med voluminösa ärmar. Foto: Claudio Bresciani/TT Bild: Claudio Bresciani/TT

Drottning Silvia var elegant i guld. Foto: Claudio Bresciani/TT Bild: Claudio Bresciani/TT

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning