Kronprinsessan Victoria intresserade sig för plastoro i Sverige och Finland

Kronprinsessan Victoria deltog i ett seminarium i Stockholm där man oroade sig över hur vår framtid med all plast ska se ut. T.h. Finlands miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna). Bild: Jan-Erik Andelin

Kronprinsessan ansåg att var och en av oss är beslutsfattare om sitt liv med plasten. Hållbarhetsexperterna var inte helt överens.

Otso Sillanaukee som är Aaltostuderande är passionerad ifråga om skräp. Han har etablerat sig som en förkämpe för nollavfall och visar på storskärmen en liten syltburk av glas med allt oåtervinnbart avfall han personligen hade åstadkommit under ett år.

– Det mesta var just plast, säger han om skräpet som dominerades av tablettförpackningar för medicin.

Han visar sitt minimala antal prylar i sitt badrum. Och deodoranten han själv blandar av kokosfett, bakpulver, potatisstärkelse och lite salt.

– Men jag hade aldrig i mina vildaste drömmar föreställt mig att jag en dag skulle presentera min deodorant för kronprinsessan av Sverige! skrattar han inför en fullsatt festsal hos Finlandsinstitutet vid Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Kronprinsessan Victoria sitter på första raden. Hon närvarade på måndagen vid ett seminarium om plast och miljö i Finland och Sverige som institutet arrangerade. På plats var också båda ländernas miljöministrar, Krista Mikkonen från Finland och Isabella Lövin från Sverige, från varsitt gröna parti.

Finlands miljö- och klimatminister Krista Mikkonen (Gröna) sade i Stockholm att Finland använt sitt EU-ordförandeår till att tala mycket om återvinning. Bild: Jan-Erik Andelin

"Alla är beslutsfattare"

Allting ifråga om plastkrisen i världen kommer ändå inte an på ministrarna som satt på första raden i hennes sällskap, utan på oss var och en, sade kronprinsessan.

– Kanske är du den som ska bestämma om ett nytt reningsverk för många miljarder kronor. Kanske ska du designa en ny förpackning på ditt företags mest sålda produkt. Eller så ska du bara bestämma vad du ska göra med barnens gamla leksaker – sälja, skänka eller återvinna? Oavsett vilket så är du en beslutsfattare, sa hon.

I sitt tal såg Victoria den starkaste länken mellan Finland och Sverige i naturen. Svenskarna förstår vad Tove Jansson menar när Östersjön kan glittra en tidig, mycket varm morgon i juli, och finländarna vet hur skuggorna faller i Astrid Lindgrens rövarskogar, formulerade hon.

Plastskam funkar bara om man har ett val

Plastproduktionen ökar exponentiellt och Vesa Taitto från den finländska plastföreningen Muoviyhdistys säger att andelen biobaserad och nedbrytbar plast av det i själva verket inte hänger med.

I expertpanelen tror ingen heller att det finns en framtid helt utan plast. Man kan fråga sig om till exempel sjukvård på nuvarande nivå ens vore möjlig, säger forskaren Fredric Bauer från Lund.

– Skam, till exempel flygskam, är en drivkraft till förändring där vi har kan göra individuella val. Men i det flesta områden som rör plast har vi inte riktigt den möjligheten, säger han.

Han säger också att det finns mål om ett ha tio miljoner ton återvunnen plast på den europeiska marknaden till 2025, men ingen plan för hur det ska gå till.

Otso Sillanaukee anser också att det är fel av samhället att ständigt erbjuda mera plast utan att vi har en möjlighet att återvinna den.

– Jag har rest runt i Finland och man kan ju inte förvänta sig att människor ska ta bussen flera kilometer för att få sin plast återvunnen, säger han.

Från Finland kom också Maija Pohjankallio från ett företag som gör högstajlade förpackningar för smycken och kosmetika av biobaserad och förnybar plast och Tiina Kähö från Smart & Clean-samarbetet mellan kommuner, forskare och företag i huvudstadsregionen.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning