Hon är populärast i det svenska kungahuset – Victoria är favoriten och prinsessan som räddar monarkin

Folkfest. Lahtisborna viftade frenetiskt med den svenska flaggan när kronprinsessparet kom på besök. Bild: Cata Portin

Gladlynt, plikttrogen och omöjlig att inte tycka om. Kronprinsessan Victoria fyller 40 år den 14 juli och också republikanerna lär hurra för Sveriges tronarvinge.

Den klassiska frågan är förstås Hur känns det nu då?

– Jag känner mig inte som 40 men ja... det känns väl bra då, svarade kronprinsessan Victoria då hon fick frågan i den tvådelade dokumentär TV 4 sände tidigare i somras.

Därefter kom en eftertänksam fundering:

– Jag ser det som ett tillfälle att stanna upp och reflektera, med möjlighet att kanske strukturera upp sin tillvaro och framtid och ta sig an de nästa tio åren på ett energiskt sätt.

Efterlängtad. Victoria, här med drottning Silvia, var sina föräldrars förstfödda och den första svenska kunglighet att födas på drygt tre decennier. Bild: All Over Press-REX/Reginald Davis

Julklappsdags. Också prinsessor älskar stora paket. Bild: All Over Press/Charles Hammarsten

Storasyster. Victoria beskrivs som en omhändertagande syster till Madeleine och Carl Philip. Bild: All Over Press/Charles Hammarsten

Uppenbart är att Sveriges kronprinsessa på tröskeln till födelsedagen är harmonisk och lycklig. Äktenskapet med prins Daniel blomstrar, de två barnen prinsessan Estelle och prins Oscar är friska och levnadsglada och bland medborgarna är Victoria den klart populäraste i det svenska kungahuset.

Borta är de sorgliga åren då kronprinsessan grubblade över det liv hon hade tilldelats och insjuknade i anorexi. Fotografier från en galamiddag 1997 dokumenterade en mager och tärd kronprinsessa uppenbart olycklig trots att hela livet låg framför henne.

Då hade Victoria nyss fyllt 20 år. Hovet valde att vara öppet med sjukdomen. Victoria fick vård och studerade därefter i USA där hon fick vara mer anonym än i Europa. Så småningom tillfrisknade hon.

Studentdags. Omgiven av sin familj eskorterades kronprinsessan genom Stockholm. Pappa kungen satt vid ratten. Bild: All Over Press/Charles Hammarsten

Victorias pliktkänsla var en av förklaringarna till ätstörningarna och sviterna av dem lever hon fortfarande med.

– Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig hantera det, också genom att jag blivit äldre, säger hon i programmet Grattis kronprinsessan! som Sveriges television sänder 14 juli.

Victoria beskriver tiden som tung, men tycker det är för enkelt att förklara ångesten med hennes roll som tronföljare och kraven som ställdes.

– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätta, säger kronprinsessan Victoria.

Tunn. Kronprinsessan Victoria diagnosticerades med anorexi 1997. Hon tillfrisknade efter att ha fått vård. Bilden är från Nobelmiddagen 1997. Bild: All Over Press-IBL/Charles Hammarsten

Första statsbesöket. Färden gick till Finland, tillsammans med föräldrarna. Victoria var lite blyg. Bild: Hans Paul

Prinsen fanns i gymet

Det sa inte klick men en livsviktig vändpunkt var det. På inrådan av sin syster, prinsessan Madeleine, började kronprinsessan Victoria träna på gym i början av 2000-talet. Hennes personlige tränare var en viss Daniel Westling och de två kom väl överens.

"Jag kände en väldig trygghet med honom från första stunden", berättar Victoria i Herman Lindqvists bok Victoria. Drottning med tiden.

Vänskapen mellan Victoria och Daniel övergick i kärlek. I ett halvt år hemlighöll de romansen men när fotot av ett förälskat par, strosande i Milano, kablades ut över världen blev relationen offentlig.

Daniel Westling kritiserades för att inte vara adlig, för att inte ha gedigen utbildning och för att vara en medel-Svensson. Men han hade två trumfkort – Victoria var lycklig med honom och han kunde hålla tyst.

Fram till förlovningen 2009 hade Daniel Westling inte uttalat sig om Victoria i medierna.

Perioden före förlovningen har Victoria själv beskrivit som "sju svåra år." När det äntligen var dags för bröllop, i juni 2010, kan ingen av oss som följde med firandet glömma hur genuint lyckliga brudparet var. Bruden strålade och brudgummen höll ett magnifikt tal till sin hustru vid bröllopsmiddagen.

I dag, sju år senare, blir Victoria fortfarande rörd när hon tänker på den där minnesvärda dagen.

– Att få gifta sig med den man älskar önskar jag alla. Daniel var mitt val, säger Victoria i TV 4:s dokumentär.

Lycklig brud. Kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop 10 juli 2010 blev en folkfest. Bild: Leif Weckström

Efter giftermålet har de äkta hälfterna trimmats till ett par som effektivt arbetar tillsammans. De tycks också komplettera varandra – enligt Victoria är hon den som ser glaset som halvtomt medan Daniel ser det som halvfullt.

Parets förstfödda, prinsessan Estelle, kom till världen i februari 2012. Den stolte fadern myntade ett nytt uttryck när han beskrev sitt lyckorus med orden "all over the place". Fyra år senare föddes prins Oscar.

Som föräldrar har kronprinsessparet valt att gradvis vänja barnen vid offentligheten. Öppenheten har burit frukt – dels är familjen omhuldad och populär, dels är kronprinsessparet oslagbara som PR för Sverige.

Reporter bakom ett snöre

Själv har jag bevakat kronprinsessan flera gånger. Som hovreporter är man hänvisad till att trängas bakom ett snöre och betrakta kungligheter på avstånd. Men ibland finns tillfälle till frågor.

Jag minns den flamencoinspirerade hatten, den röda dräkten och det blyga, lite truliga, leendet.

Kronprinsessan Victoria var 19 år när hon första gången representerade Sverige på ett statsbesök utomlands. Färden gick till Finland. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var inbjudna på officiellt statsbesök av president Martti Ahtisaari och fru Eeva Ahtisaari och kronprinsessan följde med för att lära sig.

Kungaparet hade huvudrollen men vi journalister fokuserade på Victoria och jag hade tur. Under besökets andra dag gick färden till Ekenäs och därifrån vidare till Fiskars. Mitt i allt ståhej, i en av bodarna, fråga mig inte hur det gick till, stod jag öga mot öga med den så tillbakadragna Victoria. Hon log mot mig, jag log tillbaka och undrade hur hennes majestät trivdes i Västnyland.

– Allt är härligt, svarade Victoria och ansiktet sprack upp i ett jätteleende.

Sedan kom en Säpovakt hastande och "intervjun" var över.

Det har blivit nya möten sedan dess men inga spontana sådana. Sedan kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig i juni 2010 har kronprinsessparet besökt Finland flera gånger. En gång seglade de in i Åbo längs Aura å, en annan gång orsakade de tumult när de besökte den svenska skolan i Lahtis. Fascinerande nog tycks Victoria alltid vara på gott humör när hon visar upp sig, och intresserad av vad värdarna har att förtälja.

I Lahtis. Fem månader efter bröllopet besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel den svenska skolan i Lahtis. Bild: Cata Portin

Tid för eftertanke. Fyrtioårsdagen blir festlig men kronprinsessan Victoria ser den också som en dag för reflektion. Bild: Erika Gerdemark/Kungahuset

Barnen. Prins Oscar och prinsessan Estelle strålar i solskenet utanför Haga slott. Bild: Erika Gerdemark/Kungahuset

En fin stund

Födelsedagen på fredag kommer att firas i flera dagar. Som brukligt är möter kronprinsessan och hennes familj medborgarna utanför Solliden på Öland men i år sker detta undantagsvis lördagen den 15 juli.

Gratulanter lär det finnas gott om också i år.

– Det är en fin stund. Jag är så förvånad över att det är så många som kommer, sade kronprinsessan i TV 4:s dokumentär.

Födelsedagsfirandet direktsänds sänds i SVT 1 den 14 juli. Programledare är Mark Levengood.

Victoria Ingrid Alice Désirée föddes den 14 juli 1977 kl. 21.45 på Karolinska Sjukhuset. Den nyfödda prinsessan vägde 3250 gram och var 50 centimeter lång.

Drygt två år senare, i november 1979, blev Victoria tronföljare då Sveriges riksdag röstade igenom en grundlagsändring. Prins Carl Philip hann vara kronprins i sju månader.

Victoria har varit vikarierande statschef sedan hon fyllde 18 år och blev myndig.

Kronprinsessan har bland annat studerat statskunskap och historia vid Yale University samt konfliktlösning och internationell fredsbefrämjande verksamhet vid Uppsala universitet. Hon har också genomgått grundläggande utbildning för soldater och deltagit i Utrikesdepartementets diplomatutbildning. Hon är intresserad av miljöfrågor och en av FN:s ambassadörer för hållbar utveckling.

Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling firades 19 juni 2010. Prinsessan Estelle föddes 23 februari 2012 och prins Oscar 2 mars 2016.

Kronprinsessan Victoria blir Sveriges första kvinnliga regent av ätten Bernadotte.

Salut, kortege och fest

Firandet av kronprinsessan Victorias 40-årsdag inleds med tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan i Stockholm kl. 10 fredagen den 14 juli. Efter gudstjänsten står kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia värdar för en födelsedagsmottagning på Slottet. Hela kungafamiljen deltar.

Försvarsmakten skjuter salut från Skeppsholmen kl. 12. Salut skjuts också i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Efter mottagningen färdas kronprinsessan med familj i kortege genom Stockholm. Färden går från Slottsbacken till Hovstallet, via Norrbro, Gustav Adolfs torg, Fredsgatan, Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan och Birger Jarlsgatan.

Födelsedagen avslutas i Borgholm på Öland med traditionellt firande.

Dagen därpå, den 15 juli på förmiddagen, möter kronprinsessparet och kungaparet allmänheten framför Sollidens slott.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning