Vi tittar på videor hela tiden – därför kommer 5G till telefonen

– Unga orkar inte vänta på att uppkopplingen ska fungera, säger Vesa-Pekka Nikula på Elisa. Bild: Pressbild

Tycker du att videorna på Instagrams stories, Whatsapp eller Messenger har risig kvalitet? Det kommer de inte ha länge till då mobilnätverket 5G kommer in på den finska marknaden med stormsteg.

Det första telefonsamtalet ringdes från New York till Chicago 1892. Ungefär 126 år senare, alltså 2018, ringdes det första 5G-samtalet från Tammerfors till Tallinn. 5G är förkortningen för femte generationens mobilnät och gör att mobiler och datorer får snabbare uppkoppling och färre fördröjningar.

Vesa-Pekka Nikula, chef för personkunder på Elisa, varför behöver vi 5G?

– Det handlar om vår egen otålighet. Saker går helt enkelt fortare.

Skillnaden mellan en telefon med 4G och med 5G kommer att synas i hur snabbt videor på sociala medier och nyheter börjar spela och på hur skarp bilden är.

– Många kanske tänker att 4G räcker, men när du fått prova på hur det är i den bättre världen vill du inte återvända till det gamla.

Operatören är först ut med att erbjuda 5G-abonnemang i Finland och satsar stort på att bygga ut nätverket i huvudstadsregionen. Enligt Elisa finns 5G nu i centrum av Helsingfors, i stora delar av Vanda och i delar av Esbo. Takten är snabb och det kommer upp 30 nya basstationer i veckan.

5G finns nu i elva finländska städer, bland annat i Åbo, och byggs i ytterligare sju städer.

Bild: HBL

"Den är massiv"

Det som driver den här utvecklingen är finländarnas aptit på mobildata. Operatören DNA:s kunder använder mest mobildata i hela världen. En genomsnittssurfare använder 23,5 giga per månad. För den datamängden kan man titta på 18 timmars högupplöst videomaterial.

Också de andra stora operatörerna har kunder som slukar mobildata. Elisas kunder använder fjärde mest och Telias kunder elfte mest mobildata i världen, skrev Tekniikka & Talous tidigare i höst.

– Vi finländare har världsrekordet i att använda mobildata, säger Vesa-Pekka Nikula.

Enligt honom använder Elisas privatkunder i snitt 26 giga i månaden medan ett hushåll med två barn använder 170 giga i månaden.

– Det signalerar att dataöverföringen är massiv.

Och toppen är långt ifrån nådd.

– Även om vi befinner oss på världsrekordnivå ökar användningen med ungefär 30 procent om året.

Hur är det möjligt?

– Vi tittar allt mer på video med hög resolution och då ökar också mängden data som ska överföras. I något skede såg vi att ökningen var 100 procent om året.

När man hittills haft fokus på hur mycket kapacitet som behövs för att komma åt material, som videor, från nätet, behöver vi börja tänka på hur mycket som krävs för att ladda upp material. Allt fler unga finländare började till exempel använda den kinesiska videoappen Tiktok i fjol. Och Instagrams så kallade stories, som lanserades 2016, har också vuxit. Många laddar upp videor på Instagramstories och skickar dem till vänner på Snapchat.

– Det krävs allt mer bandbredd i den andra riktningen. Och unga orkar inte vänta på att uppkopplingen ska fungera.

När 5G blir vanligare i våra telefoner kommer vi enligt Nikula att få se att våra videor på Stories, Snapchat, Whatsapp, Messenger, Facebook och Tiktok är mindre gryniga, har bättre kvalité och laddar snabbare. Att strömma live, som det i dag går åt mycket datamängd till, kommer också att förändras. Liknande förbättringar kommer att synas där.

– Videor har inte varit optimerade för 4G. Frekvensområdet är begränsat men det är optimerat på så sätt att du ska kunna ladda ned en viss mängd data, och det blir inte så mycket plats kvar för att ladda upp material. Med 5G förändras det här och vi får mera plats.

Det kan också hända att kvaliteten på bilder i sociala medier kommer att förbättras.

– Det ser jag framför mig. Kunderna vill att innehållet är av bättre kvalitet.

På menyraden högst upp syns den lilla 5G-symbolen. Elisa körde ett snabbhetstest på sin mobil. Med den här datamängden kan du titta på ungefär 160 videor av god kvalitet samtidigt. Bild: HBL

Han tror att många internationella plattformar för sociala medier i nuläget begränsar hur skarpa bilder du kan ladda upp.

– Det beror på att det finns många länder med mycket sämre uppkoppling än i Finland.

Hundratals mojänger

Det är inte bara vanliga ägare till mobiltelefoner som 5G kommer att leda till förändringar för. Industrin är också intresserad av det nya mobilnätet.

– Ta el- eller vattenmätare i ett höghus. På ett litet område finns en enorm mängd enheter för sakernas internet. Via den här tekniken kan ett elbolag eller vattenverk läsa av mätarna med 5G-teknik när det tidigare behövdes ledningar.

Det nya mobilnätet kommer till exempel att göra så att tusentals enheter för sakernas internet kan kommunicera med varandra samtidigt.

– Vi får se om det i framtiden kommer att finnas tiotals eller hundratals mojänger som är uppkopplade till andra enheter. Redan nu ser vi allt fler enheter som kan kommunicera, som tvättmaskiner och kylskåp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning