"Vi står inför väldigt lika utmaningar i våra samhällen"

Fru Akie Abe, Japans premiärminister Shinzo Abe, president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio i presidentpalatset under måndagen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Japans premiärminister Shinzo Abe lyfte upp vikten av det finsk-japanska samarbetet i att utveckla relationerna till Ryssland.

Under en gemensam presskonferens med president Sauli Niinistö sade Abe att Ryssland är ett viktigt grannland för båda länderna. Enligt Abe kom de överens om att fortsätta samarbeta med att utveckla Rysslandsrelationerna.

Abe och Niinistö diskuterade många internationella frågor under sitt möte. Bland annat tangerades Nordkoreas robottest.

För ett år sedan ingick Finland och Japan ett bilateralt avtal om ett strategiskt partnerskap som nu förlängdes. Niinistö säger att partnerskapet stärkt relationen.

– Vi står inför väldigt lika utmaningar i våra samhällen. En åldrande befolkning och långsam ekonomisk tillväxt samt en föråldrad säkerhetsomgivning hör till dem. Men å andra sidan delar vi också samma starka värdegrund som vi bundit oss vid att jobba för ute i världen, sade Niinistö.

Abes rundtur i Norden

Finlandsbesöket är en del av Abes Nordenturné. I går var premiärministern i Stockholm och från Helsingfors flyger han vidare till Köpenhamn. Under helgen deltog Abe också i G20-ländernas toppmöte i Hamburg.

Det här är första gången på över tio år en japansk premiärminister besökt Finland. Det senaste besöket var 2006, då Junichiro Kizumi var premiärminister i Japan.

President Niinistö gjorde ett officiellt besök till Japan i mars 2016. 

Den japanska premiärministerns fru Akie Abe besökte under måndagen Helsingforskaféet IPI Kulmakuppila i Berghäll. Med under besöket var också fru Jenni Haukio. Bild: Lehtikuva/Irene Stachon

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning