"Vi spelar för nationen"

Lukas Hradecky verkar inte tagen av stundens allvar. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Lukas Hradecky var sitt vanliga öppna och spralliga jag 32 timmar före avspark. Kaptenen Tim Sparv medgav att den senaste tiden varit svår. Hradecky är given i startelvan, Sparv ett frågetecken.

Den sistnämnde har inte spelat tävlingsfotboll sedan mötet mot Bosnien i mitten av oktober.

– Det har varit en tung tid för mig. Men nu har jag tränat för fullt i en vecka. Utgångsläget är inte optimalt men det får man ta, säger Sparv samtidigt som han vänligt meddelar ett reporterteam från BBC att han strax ställer upp för intervju.

Intresset för finsk fotboll är stort för tillfället. Deutsche Welle, BBC och SVT är på plats. Något som inte brukar vara fallet då Finland möter Liechtenstein i november.

20 meter från Sparv i ett annat hörn av salen på Fiskartorpet står Hradecky och svarar på frågor om ölsorter, matchrutiner, Liechtenstein och förberedelser.

– Jag har väntat så sjukt länge på det här. Skönt att man fick Atletico Madrid, Champions League och Bundesliga avklarat så att man kunde ansluta till landslaget, säger Leverkusenmålvakten som på intet sätt verkar tagen av stundens allvar.

– Jag har inte märkt något alarmerande inom truppen. Alla verkar fokuserade men inte på något sätt övertända. Rive (tränare Kanerva) är en expert på att skapa en normal stämning och inramning. Överlag är det här ett väldigt homogent och jordnära lag som inte låter tankarna sväva i väg.

På frågan om han har några specifika rutiner under matchdagen kommer svaret snabbt.

– Nja. Jag brukar köra på och vara mig själv. Enda rutinen jag har är väl att då jag kommit in omklädningsrummet, snappa åt mig infopappren om matchen och låsa in mig på toan.

Finland saknar Joel Pohjanpalo, Lassi Lappalainen och Jere Uronen av spelare som kunde ha varit aktuella för startelvan. Sparvs form är ett frågetecken, likaså möjliga ersättaren Rasmus Schüllers. Båda saknar matchträning. Joni Kauko ska inte räknas bort i mittfältsekvationen.

Hur viktig är Tim Sparv för laget?

– Oerhört viktig. Han är den lugnande och balanserande faktorn. En spelare du alltid kan passa bollen till. En grym spelare och kille, säger Hradecky.

Hur stort vore det för Finland att nå EM?

– Jättestort för nationen på alla plan. Framgång brukar ha en stimulerande effekt på allt. Att jag är en av dem som kan spela Finland till EM är en ära men det är de människor som i och årtionden jobbat för finsk fotboll som är värda allt beröm. Ska jag nämna några namn så är det Gunnar Yliharju, Paavo Leiramo och Jari-Pekka Keurulainen. Fina killar som alltid ställt upp.

Sparv är inne på samma linje.

– I klubblaget blir det lätt så att du mera spelar för det som står på ryggen, det vill säga ditt namn och dig själv. I landslaget är det alltid landet, flaggan och laget som kommer först, säger Sparv.

Var: Telia 5G-stadion i Tölö.

När: 19.00 fredag.

Vad: EM-kval.

Insats: En plats i EM för finsk del.

Möjlig finsk startelva:

Lukas Hradecky; Jukka Raitala-Paulus Arajuuri-Joona Toivio-Juha Pirinen; Robin Lod-Glen Kamara-Tim Sparv-Pyry Soiri; Teemu Pukki-Fredrik Jensen.

Tips: 2-0.

Detta gäller i kvalet:

Grupp J:

Italien 8 8 0 0 25–3 24

Finland 8 5 0 3 12–8 15

Armenien 8 3 1 4 13–15 10

Bosnie. 8 3 1 4 17–14 10

Grekland 8 2 2 4 9–13 8

Liechten. 8 0 2 6 2–25 2

Italien har säkrat sin plats i EM-slutspelet, grupptvåan avancerar också till EM. Om Finland inte slutar tvåa i gruppen har laget fortfarande chans att kvala in till EM-slutspelet via Nations League våren 2020.

Då går Finland till EM:

Vid seger mot Liechtenstein är allt klart.

Oavgjort räcker om Bosnien inte vinner mot Italien.

Vid förlust mot Liechtenstein går Finland vidare om inte Armenien eller Bosnien vinner sina matcher.

Skulle Finland förlora och både Armenien och Bosnien vinna sina matcher skulle Finland ligga på 15 poäng och Armenien samt Bosnien på 13 var inför den sista omgången.

Om Finland skulle sluta på samma poäng som Bosnien och/eller Armenien drar Bosnien det längre strået tack vare bättre målskillnad i inbördes matcher. Armenien förlorar vid lika poäng den jämförelsen mot Finland.

Bosnien möter Liechtenstein borta i sista omgången medan Armenien reser till Italien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning