"Vi söker en ort med bra skola" – tomtrally för småhus i Sjundeå

Brännmalmen-området i Sjundeå lockar folk i huvudstadsregionen västerut. Tero och Karoliina Vehmas från Kyrkslätt tittar på ett nytt hem i Sjundeå – för området svarar kommunens markanvändningschef Eija Hasu. Bild: Jan-Erik Andelin

Småkommunen Sjundeå planerar nya samhällscampus. Rallyt kring småhustomterna är på gång – och drar invånare från Esbo och Kyrkslätt.

– Vi söker framför allt en bra skola.

Tero och Karoliina Vehmas kommer vandrande ut med grusvägen i den bortre delen av området Brännmalmen i Sjundeå. Planerna på att hitta en stor villatomt för att kunna flytta ut från Kyrkslätt har börjat utkristalliseras. Här vid Brännmalmsbågen ligger ett av en handfull alternativ de har sållat fram. Här börjar andra tomter redan vara reserverade.

Tolvåringen därhemma ska börja i grundskolans högre klasser och nu är det dags för ett eget småhus för familjen.

– Ett stockhus, klimatsmart, och på 120 till 130 kvadratmeter bostadsyta – som också fungerar när barnet har flyttat ut, säger Karoliina Vehmas.

Så det här är nu det stora livsprojektet?

– Ja! svarar de två med en mun. Flera projekt av det här slaget gör man väl sedan inte under livet.

– Det är den vanliga coronajargongen – större hus, mera jobb på distans, längre ut från huvudstadsregionen, säger Sjundeås livskraftschef Kalle Stenbäck. Bild: Jan-Erik Andelin

Nu gäller det bara att bestämma sig för var huset allra helst ska stå. Flygbullerområdet i huvudstadsregionen har de avskrivit. Där vill de inte bo, men sedan har det varit ett kompromissande.

Karoliina som jobbar i Sundholmen i Helsingfors vill bo närmare havet i riktning mot Västnyland. Tero som för sin del har en stor del av sitt arbete i Riihimäki skulle gärna ha någonting som ligger närmare till åt det håller.

– Han har pratat om Nummela, men nej, varför skulle jag vilja bo där? säger Karoliina Vehmas.

Rally kring småhustomter

Sjundeå kommun har i år redan sålt 12 egnahemstomter, och under Sjundeådagen på lördagen visar sig kommunen från sin bästa sida i hopp om nya invånare. De flesta av de sålda tomterna är i Brännmalmenområdet, och ytterligare sex är reserverade. Priset för en närmare 1 700 kvadratmeter stor tomt på närmare 70 000 euro tycker Tero och Karoliina Vehmas är helt okej.

Vid kommunen arbetar Kalle Stenbäck med den något ovanliga titeln livskraftschef.

– Det är folk som vill flytta till större, mest flytta ut från Esbo eller Kyrkslätt. Det är den här vanliga coronajargongen. Man räknar nu med att kunna jobba flera dagar i veckan på distans, säger han.

Markanvändningschef Eija Hasu jobbar helg för att sälja småhustomter i Sjundeå. Kommunen ordnade i lördags ett spårningsjippo för intresserade tomtspekulanter. Bild: Jan-Erik Andelin

Sjundeå med drygt 6 100 invånare satsar på att bygga ut och har det långsiktiga målen på 10 000 invånare, säger Kalle Stenbäck.

Befolkningsutvecklingen har i alla fall lite stampat på stället, tills vidare i år med ett litet plus om 18 nya invånare. Men intill järnvägsstationen flyttar folk just nu in i ett splitternytt höghus.

– Om 60 personer flyttar in så är det ju en hel procent av hela kommunens invånarantal, säger kommundirektör Juha-Pekka Isotupa i lördagsvimlet på skolans gård.

Skolcampus växer upp

Mitt i Sjundeå centrum växer det nya skolcentret upp. Det invigs nästa höst och kommer att inrymma både Sjundeå svenska skola och den finska Aleksis Kiven koulu.

En tvåspråkig barnfamilj från Esbo som ännu inte vill ha sina framtidsplaner i HBL sitter och äter plättar med sylt på Sjundeådagen.

Mamma och pappa har tänkt på Sjundeå när barnen ska börja i skola. Men trots att familjen har rötter västerut i Nyland har de aldrig ens besökt Sjundeå. Lite avlägset, tycker de, i synnerhet så här ett stycke vid sidan av den för många finlandssvenskar invanda riksväg 51.

I Sjundeå går de svenskspråkiga skoleleverna sina tre sista klasser av grundskolan och gymnasiet i Kyrkslätt eller i Virkby i Lojo. I Sjundeådagsvimlet berättar kommunens fullmäktigeordförande Merja Laaksonen (SFP) att de i höst fördelade sig så att 25 började sjuan i Kyrkslätt och under tio i Virkby.

Under Sjundeådagen dyker folk upp bland jordhögarna och grävmaskinerna ute på bostadsområdet, där kommunens nya markanvändningschef Eija Hasu står på pass; hon har precis bytt över till Sjundeå från ett stadsplanejobb i Vanda.

När barnet därhemma ska börja i sjuan är det kanske dags för livsprojektet – ett eget hus. Karoliina och Tero Vehmas med hundkompisen Piku. Bild: Jan-Erik Andelin

– Det här området planeras för 750 invånare. Det är mest de mindre tomterna på mellan 800 och 1 200 kvadratmeter som går åt, säger hon.

Sjundeå kommun planerar mer. När skolcampus intill kommunhuset är klart väntar ett andra campus för vård och omsorg intill järnvägen. Det ska få höghus och offentliga byggnader i trä – inklusive en för Sjundeåförhållanden riktig skrapa på sju våningar.

Kring stationen planeras "Sjundeå hjärta" med ägarbostäder vid sidan av det ganska omfattande utbud av hyresbostäder kommunen redan har.

Eget stickspår så kan tåget övernatta

Sjundeås nya småhustomter marknadsförs också med att de är nära järnvägsstationen i Sjundeå. Fast så här under veckosluten rusar bara Åbotågen förbi med skärande skenljud. Bara vardagar går pendeltågen från regiontrafiken HRT, under de viktigaste tiderna för pendlare och skolelever.

– Vi har förhandlat med Trafikledsverket om ett eget stickspår, så att tåget skulle kunna övernatta här. Nu är Sjundeå en mötesplats för Pendolinotågen. Står ett tåg där så är spåret upptaget, säger Kalle Stenbäck.

Tero Vehmas tar ännu en titt på den sly- och ängsbevuxna tomten där familjens hus kanske ska stå. Att den ligger 47 kilometer från Helsingfors, och nästan 100 från hans viktigaste uppdragsgivare och kund i Riihimäki, bekymrar honom inte.

– Vi är nog ganska mycket privatbilister, säger han.…

- - -…

Korrigerat söndag kl. 18.00: Storleken på de tomter som säljer bäst i Sjundeå.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning