Vi måste sluta blunda

Så nej, inte alla män, men väldigt många finlandssvenska.

Den här veckan är historisk i Svenskfinland. Svenskfinland säger vi med. Ingen gruppering, ingen bransch, ingen går fri från övergrepp och trakasserier. Och även om tystnaden här hos oss har varit påtaglig betyder det inte att Svenskfinland varit fritt från sexuella trakasserier och övergrepp. Tvärtom. Men nu är vi inte längre tysta.

I likhet med många branscher är Svenskfinland en tätt sammansvetsad grupp där alla känner alla. Sexuella trakasserier och övergrepp är ett känsligt ämne och många har inte velat uttala sig för att sammanhangen är så små och det finns en risk att någon känner igen sig i beskrivningar, platser och kanske till och med händelser. Skammen ligger tyvärr till stor del hos den utsatta, även om hen inte ska behöva känna någon skuld. Men nu måste det här få ett slut.

Tillsammans samlar vi oss mot denna tystnadskultur. Tillsammans skapar vi medvetenhet kring sexuella trakasserier och övergrepp som sker på våra arbetsplatser, i studiesammanhang, vänskapskretsar och bakgårdar. Svenskfinland är också sexistiskt, i Svenskfinland sker också övergrepp som inte borde få ske, Svenskfinland är inte fritt från skuld. Vi måste sluta skuldsätta offer, vi måste sluta skydda förövarna. Inte alla män, men väldigt många.

Över 6 000 kvinnor har skrivit under på att de vill se ett slut på övergrepp och trakasserier i vår egen ankdamm. Bara det visar att med stor sannolikhet har någon i bekantskapskretsen varit en av dem som utsatt en kvinna på ett eller annat sätt. Mot hennes vilja.

Så nej, inte alla män, men väldigt många finlandssvenska. Svensk Ungdom vill att vi slutar tysta ner, och tar ställning mot sexuella trakasserier och övergrepp också i Svenskfinland.

Sonja Rodén ordförande, jämställdhetsutskottet, Svensk Ungdom Jenna Vierinen verksamhetsledare, Svensk Ungdom i Nyland

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning