"Vi måste säga nej till omänskliga beslut"

Demonstrationerna mot regeringens flyktingpolitik fortsätter. Hundratals personer samlades under tisdagen till demonstration mot att asylsökande avvisas tillbaka till farliga länder. "Inhumant" var hur de flesta deltagare beskrev situationen.

Stämningen på Medborgartorget är lugn och sorgsen. De flesta står stilla och tysta, en del gråter. Beskedet om att flyget med de tio personer som avvisades lyfte trots måndagens demonstrationer på olika håll i Helsingfors väcker känslor av hopplöshet.

"Mitt hjärta hackar hysteriskt varje morgon när jag vaknar. Nästa gång kan det vara min tur". Sadiq Bahrooz har fårr avslag två gånger. Bild: Niklas Tallqvist

– Allt går sönder, jag också, säger Sadiq Bahrooz som under sina ett och ett halvt år i Finland fått två avslag.

Bahrooz är själv från Afghanistan och vet hur kritiskt läget där är. Han tycker det känns inhumant att tvinga människor att återvända till ett farligt land mot sin vilja.

– Ingen ska vara tvungen att åka tillbaka till ett land där man varje dag riskerar att dö, säger han med tårar i ögonen.

Under demonstrationen hördes representanter från bland annat den ortodoxa kyrkan, Röda Korset och flera olika partier. Mest uppmärksamhet fick ändå de asylsökande som vågade stiga upp i talarstolen för att berätta om sina personliga upplevelser. Det genomgående temat i alla tal var humanitet – att ingen ska tvingas resa till döden.

"Ingen ska behöva kämpa ensam"

Julia Holmqvist. Azra Arnautovic och Linda Sjöholm deltar i demonstrationen för att de känner att de som finländare har ett ansvar över dem som söker hjälp här.

– Jag tänker på hur något sådant här skulle kännas om jag var i en liknande situation. Hur skulle det kännas om någon annan skulle besluta om jag skulle få leva eller dö, säger Arnautovic.

Julia Holmqvist tänker i samma banor.

– Det känns hemskt att tänka att människor blir skickade rakt in i döden från ett land som Finland.

Arnautovic känner att det hela tiden blir allt viktigare att visa sitt stöd för att de som behöver hjälp ska få det.

– Jag kan bara försöka föreställa mig hur ensamt det måste kännas att kämpa emot att bli avvisad och tillbakaskickad till ett farligt land, säger Arnautovic.

Linda Sjöholm, Azra Arnautovic och Julia Holmqvist anser att de har ett ansvar för människorna som behöver skydd i Finland. Bild: Stefanie Lindroos

Malin Gustavsson och Ylva Larsdotter ser regeringens flyktingpolitik som omänsklig. Bild: Niklas Tallqvist

Känslorna bubblar

Beskeden om att asylsökande avvisas tillbaka till sina farliga hemländer har fått många att upprörda ge sig ut för att demonstrera. Under måndagen demonstrerades det både utanför polisstationen i Böle och på Helsingfors-Vanda flygplats mot att tio asylsökande skulle avvisas tillbaka till Afghanistan. Enligt Utrikesministeriets resemeddelande är säkerhetsnivån i Afghanistan kritisk och UM avråder finländare att resa till landet.

Under tisdagens demonstration betonar Sanna Valtonen, som är en av arrangörerna, att avvisandena går emot grundlagen.

– Enligt grundlagens 9 § är det olagligt att utvisa, utlämna eller återsända en utlänning från Finland, om han eller hon till följd av det riskerar dö eller torteras. Människorna som avvisats till Kabul är i omedelbar livsfara. Grundlagen har inte följts, säger Valtonen i sitt tal.

Efter talen på Medborgartorget förflyttade sig ett hundratal demonstranter vidare till Inrikesministeriet för en spontan demonstration där.

Demonstrationen på Medborgartorget gick lugnt till. Bild: Niklas Tallqvist

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03