"Vi kommer ha 4,5 miljoner spelare på planen"

Ivan Rakitic känner stödet av hela den kroatiska nationen inför lagets historiska VM-final mot Frankrike. Bild: AP Photo/Darko Bandic

Hit har de aldrig tagit sig. Hit kanske de aldrig kommer ta sig igen. I dag spelar Kroatien VM-final i fotboll i Moskva. Där vill de skriva klart en historia som i sig redan är historisk. – Vi vet att det här är den största matchen i våra liv, säger Ivan Rakitic.

Barcelonamittfältaren Ivan Rakitic, likt flera andra i den kroatiska landslagstruppen, har spelat några av de största matcherna man kan spela inom klubblagsfotbollen.

Att kunna nå hit till den största matchen av dem alla, i sina rödvitrutiga landslagströjor, var något som han och resten av Kroatien endast hade kunnat drömma om.

– Det här är en historisk match inte bara för de 13-14 spelare som spelar och truppen, utan för alla kroater. Det kommer vara 4,5 miljoner spelare på planen, säger Rakitic på presskonferensen inför mötet med Frankrike.

"Kommer bära varandra"

– Det räcker med att titta på bilderna från Kroatien för att se vad som pågått de senaste månaderna. Det kan inte beskrivas med ord. Den mängd glädje, gemenskap, stolthet som funnits är fantastisk.

Även om man behövt övertid i alla steg av slutspelsträdet på väg hit så ska inte energin och orken vara ett problem enligt Rakitic.

– VI kommer bära varandra, vi kommer ha energin, vi vet att det här är den största matchen i våra liv och vi vill lämna planen med huvudet högt och kunna säga att vi gjort alla vi kan. Vi behöver bara lite tur med oss för att få resultatet vi önskar, säger mittfältaren.

Det där med tur, eller att ha marginalerna på rätt sida, vet kroaterna vad det betyder efter två raka straffläggningssegrar i åttondels- och kvartsfinal.

Kunde missat VM

Frågan är dock inte om den viktigaste marginalen på vägen till finalen hamnade rätt mycket tidigare än så.

Oktober 2017 tydde det mesta på att Kroatien inte ens skulle kvala in till mästerskapet i Ryssland. Efter förluster mot Island och Turkiet och "bara en 1–0-seger mot Kosovo så sköt finländaren Pyry Soiri in en finsk kvittering i sista minuten i Zagreb.

1–1 i en match de förväntades vinna med ögonbindlar, och plötsligt satt Kroatien i en oväntad rävsax i sin grupp.

Och desperata tider kräver också desperata åtgärder.

Den redan ifrågasatte Ante Caric fick sparken som tränare dagen efter Finlandsdebaclet, och bara timmar innan avfärd till den efterföljande måstematchen borta mot Ukraina så anställdes den relativt okände Zlatko Dalic.

Segern togs mot Ukraina och man kravlade sig vidare till ett playoff mot Grekland, som man också tog sig igenom.

Det, och resten, är historia. En historia som ännu inte är färdigskriven.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning