"Vi kan inte börja minska på örnstammen"

Nils Torvalds talade i vintras om en begränsning av örnstammen. I dag utesluter han jakt på havsörn. Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Ska man skydda ejdern genom att tillåta jakt på havsörn? Nej, säger Nils Torvalds. Han vill hellre utöka vårjakten på ejderhanar.

När kopplingen mellan fler havsörnar och färre ejdrar diskuterades i offentligheten i vintras föreslogs ett antal drastiska åtgärder, inklusive jakt på havsörn. EU-parlamentarikern Nils Torvalds (SFP) säger entydigt nej.

– Vi kan inte börja minska på örnstammen, men naturen kanske gör det själv. Stammen är för stor och på Åland syns redan tecken på att den börjar bli sjuk, säger Torvalds med hänvisning till ett fall av fågelinfluensa.

Havsörnen är en av Östersjöskyddets framgångssagor. Arten räddades med frivilliginsatser från randen av utrotning på 1900-talet när miljögifter och förföljelse höll på att slå ut den. Nu är den så talrik att Torvalds inte kan förstå dem som beundrar örnens fortsatta häckningsframgång.

– Vi måste bli kvitt den här örnfascismen, säger han.

Skyddsarbetet byggde på att fåglarna gavs giftfri mat på vintern. Den koordinerade utfodringen avslutades som onödig när örnbeståndet hade repat sig för många år sedan, men än i dag lägger enskilda personer ut åtlar, kanske för att få närbilder på örnen.

– Det måste upphöra, säger Torvalds.

Även om han säger att jakt på havsörn är en omöjlighet försvarar Torvalds vårjakt på ejder. Den riktar sig på gudingarna som numera är betydligt talrikare än ådorna.

– Genom jakt på guding kunde den snedvridna könsbalansen rättas till. Samtidigt skulle färre hanar konkurrera om den föda honorna behöver.

EU har prickat Finland för vårjakten på Åland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning