"Vi hoppas Finland älskar Norwich lika mycket som Norwich älskar Pukki"

Norwich vill att Teemu Pukkis popularitet ska leda till att laget blir en publikfavorit i Finland. Bild: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Teemu Pukkis klubb Norwich City fortsätter sitt projekt att etablera sig som finländarnas Premier League-klubb. Bland annat genom att hålla träningsläger för juniorer nästa sommar.

Att Teemu Pukki är den populäraste finländaren i staden Norwich har redan länge varit klart. Hans förra säsong var en fantastisk fullträff då han putsade prisbordet i engelska Championship och tog sitt Norwich City till Premier League. Den ödmjuka finländaren älskas av ett fotbollstokigt och EM-febrigt Finland – något som Norwich City också lagt märke till. Plötsligt har klubben fått en finländsk supporterbas.

– Det har varit en otrolig resa. Sedan sommaren har populariteten i Finland växt massor och ni är nu i särklass vårt näst största marknadsområde, berättar Sam Jeffery, chef för kommersiell verksamhet hos Norwich City.

– Det är finländare på varje match på hemmaarenan Carrow Road. Vi har en otrolig relation med Finland.

Det är därför Norwich City har valt att fortsätta sin satsning i Finland. Tidigare i höst öppnade Premier League-klubben en popup-affär i köpcentret Kampen i centrala Helsingfors där personalen överrumplades av Pukkifans som köpte allt som hade något med den finländska stjärnan att göra.

Kommande fredag och lördag finns Pukki- och Norwichprylar till salu i Kampen igen.

– Det var en stor överraskning och en stor succé. Vi underskattade kunderna. Vi hade bara två försäljare som inte hann ha en endaste paus under hela den nio timmar långa arbetsdagen och till slut var medlemmar från vårt medieteam, som filmade en dokumentärfilm, tvungna att hjälpa till. Det var helt otroligt. Folk frågade när vi kommer tillbaka? Är ni här före jul? Ska ni öppna en butik? Det gav oss en klar anledning att komma tillbaka. Det finns inga skäl att tro att det inte blir lika populärt kommande helg. Vi lär komma tillbaka näst år om det fortsätter så här, säger Jeffery.

I höst sålde Norwichs popup-affär prylar, spelskjortor och övriga varor för cirka 100 000 euro på två dagar – för 10 000 euro på i dess webbshop och för nästan 90 000 euro i köpcentret.

– Visst spelar den ekonomiska faktorn en roll men det är inte den stora orsaken. Den stora orsaken är att fotbollsjuniorer skulle ha Norwich Citys spelskjortor och halsdukar och se klubben som deras, säger Ben Tunnell, chef för kommersiell utveckling.

Ordnar juniorläger

Jeffery, Tunnell och klubbens operativa chef Ben Kensell har diskuterat med finländska fotbollsprofiler och -aktiva och kommit fram till att det finns en beställning för "en egen finländsk" Premier League-klubb.

– Ingen Premier League-klubb har någon stor supporterbas i Finland. Ingen klubb har haft något större projekt här. Vi ser en stor potential, säger Kensell.

– Vi vill etablera Finland som vårt hem borta hemifrån. Ännu länge efter Teemus tid i Norwich vill vi vara klubben som framtidens finländska spelare vill spela för. Vi hoppas Finland älskar Norwich lika mycket som Norwich älskar Pukki, säger Tunnell.

Norwich Citys samarbete på finländsk mark fortsätter nästa år också konkret på fotbollsplanen. Premier League-klubben ordnar sommarläger bland annat i Eerikkilä i slutet av juni. Då får juniorer träna under ledning av den brittiska klubbens tränare.

– Fotbollsläger är ett naturligt nästa steg då vi utvidgar vår verksamhet i Finland. Unga spelare får en möjlighet att uppleva hur det är att träna med coacher från en Premier League-klubb och få chansen att kunna följa Teemus fotspår. Efter lägret belönas några spelare med en resa till Norwichs träningsanläggning där de får träffa Teemu, säger Tunnell.

– Vi hoppas ju också kunna hitta en nästa Teemu Pukki.

Norwich City går ut med mera info om sommarens fotbollsläger i januari.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning