"Vi har ringt sju gånger till 112" - Gamla hittas övergivna i virusdrabbat Spanien

Spansk militär desinficerar områden med syfte att bromsa spridningen av coronaviruset. Bild: Alvaro Barrientos

De är gamla och sjuka – och många av dem dör ensamma på sina rum. Läget på äldreboendena i det hårt coronavirusangripna Spanien rapporteras vara desperat.

Både personal och anhöriga larmar om en ohållbar situation för människor på äldreboenden, skriver tidningen El País. Tiotals har avlidit på boenden där det nya coronaviruset brutit ut och en del döda har hittats övergivna på sina rum.

En anställd säger sig ha försökt få tag i någon som kunde hjälpa en 91-årig man som hade svårt att andas.

– Jag ser den här mannen gråta och han borde tas om hand på sjukhus. Vi har ringt sju gånger till 112 och ingenting händer. Efter att ha väntat i två timmar sade de till mig, i ovänlig ton, att de inte kunde hjälpa oss, berättar den anställde för tidningen.

En del familjer har fått besked från sina anhörigas boenden att de inte kan göra något för deras familjemedlemmar.

"Strikta och oflexibla"

Spanien är det land i Europa som drabbats hårdast av coronaviruset efter Italien, och antalet döda överstiger på tisdagen 2 500.

Militären har kallats in för att hjälpa myndigheterna, bland annat med transport av döda. Militär hjälper även till på äldreboenden för att desinficera lokalerna.

– Vid vissa besök har armén funnit äldre människor helt och hållet övergivna eller döda i sina sängar, sade försvarsminister Margarita Robles till tv-kanalen Telecinco i måndags.

Personal har uppmanats att lämna avlidna på plats om de misstänks ha varit smittade av coronavirus, i väntan på en läkare, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Uppmaningen finns i en föreskrift som utfärdats med anledning av coronaviruset.

Men väntan kan bli lång på grund av det stora antalet dödsfall.

Vårdanställda utanför en klinik i Barcelona i Spanien får applåder av poliser och andra. Närmare 14 procent av de som konstaterats smittade av coronavirus i landet är vårdanställda. Bild: Felipe Dana

Få jobbar hemma

I huvudstaden Madrid uppmanas äldre att undvika kontakt med barn. Men att följa uppmaningen är svårt i ett land där var fjärde far- eller morförälder tar hand om sina barnbarn dagligen.

40 procent av mor- och farföräldrarna hjälper till med att hämta och lämna på skolan och att ge barnbarnen mat flera dagar i veckan, enligt en studie från 2018 som AFP hänvisar till.

Nu när Madrids skolor har stängt kan det potentiellt handla om ännu fler.

– På skolan har de sagt att familjemedlemmar bör ta hand om barnen, speciellt far- och morföräldrar. (Regeringen) säger att många kan distansarbeta hemifrån, men i verkligheten är det många som inte kan det, sade Emilio Salvador, som tar hand om sitt barnbarn, till Euronews nyligen.

De flesta äldre

Hälsominister Salvador Illa varnar för att virusutbrottet kan nå sin kulmen den närmaste veckan.

I måndags anlände 640 000 coronavirustester till Spanien, där runt 5 400 vårdanställda har smittats – nästan 14 procent av de hittills konstaterade fallen. Testerna ska i första hand användas till vårdanställda och på äldreboenden, skriver El País.

Nära 70 procent av de som behandlas på intensivvårdsavdelningar i Spanien är över 60 år, visar statistik från hälsodepartement, rapporterar tidningen The Local.

Bland insjuknade som är över 80 år har hittills närmare 18 procent avlidit. För insjuknade personer mellan 70 och 79 år har drygt 5 avlidit och bland insjuknade i åldern 60 till 69 år har omkring 2 procent avlidit.

För människor under 59 år är dödligheten under en procent.

Av de som har avlidit har 87 procent varit 70 år eller äldre, enligt hälsodepartementet.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning