"Vi har redan betalat för vägarna"

HÖR TILL BASSERVICEN. Det anser Hans Brunila om vägnäten – de ska vara statliga, säger han, här med barnbarnet Sarah. Bild: Cata Portin

Förslaget får blandade känslor bland trafikanter.

Företagaren Hans Brunila är på väg till sin bil med dottern och sitt barnbarn i Helsingfors centrum. Förslaget att bolagisera vägnätet är inte rätt väg, tycker han.

– Vi som är skattebetalare har ju redan betalat för vägarna. Det blir tårta på tårta, anser Brunila.

Även om upprätthållandet av vägarna skulle finansieras via avgifter i stället för skatter, anser han att vägnätet är något som hör till statens uppgifter.

– Vissa saker kan bolagiseras, men just det här med vägtrafiken ska ingå i vår basservice, i det paket som är republiken Finland.

En annan trafikant, som skyndar till sin bil för att hämta på dagis, tycker däremot att systemet nog kan ändras ifall det bara innebär en omfördelning.

– Samma pengar ska ändå komma in, sedan är det en fråga om fördelning. I det skede man börjar följa med hur man kört är det väl också okay – det är ett mer flexibelt system, Man betalar för det man använt, säger trafikanten.

Bremer: Vad är poängen

Trafikjournalisten och tidigare riksdagsledamoten Klaus Bremer begriper inte poängen med manövern.

– Om staten ändå håvar in åtta miljarder av bilisterna, varav en och en halv miljard går till vägunderhållet, och hela programmet går ut på att få in mera pengar till vägarna – vad är poängen? undrar Bremer.

Han hänvisar också till en färsk nyhet från Tyskland om hur östeuropeiska lastbilar lyckats lura elektroniska system att de kör med AdBlue, som ska minska utsläppen. Genom att installera ett program hade transportbolagen undgått miljöklassbaserade avgifter för miljarder, enligt tyska ZDF.

– Det visar att det tycks vara världens enklaste grej att hacka systemet i elektronisk övervakning, säger Bremer.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning