Dicken utjämnade finalserien – "Vi har nycklarna att lösa det här"

Bettina Lillqvist var Dickens främsta målskytt med sju fullträffar. Bild: FSC Media

Dicken satte stopp på HIFK:s evighetslånga segersvit och pumpade nytt liv i finalserien tack vare en rysare i Britas.– Det gör mycket gott åt självförtroendet, säger Dickens målvakt Sonja Koskinen.

Dicken-HIFK 27–25 (13–12)

Det står 1–1 i matcher.

Det var en blandning av lättnad och ren segeryra i Dickens firande i hemmahallen i Britas efter den andra finalmatchen. Efter en olidligt spännande avslutning lyckades Dicken slå spiken i kistan och orsaka HIFK:s första förlust i FM-serien i år.

HIFK hade inte förlorat en ligamatch sedan början av december då just Dicken överrumplade rödtröjorna. HIFK vann de båda inbördesmötena i den övre slutserien och tog i den första finalmatchen dess tredje raka triumf mot Drumsölaget.

Men i den andra finalen tog segersviten slut. Dicken ledde med uddamålet i paus, ryckte i väg och hade en femmålsledning då en kvart återstod. HIFK kom ändå igen och kvitterade genom Linda Cainberg (24–24) då tre minuter återstod. Dicken höll ändå under pressen och punkterade matchen efter ett timeout. Bara fem sekunder återstod då Carolina Böckelman bröt sig igenom IFK-försvaret och satte dit bollen.

– Åh, fy fan vad skönt, låter Dickenmålvakten Sonja Koskinens spontana svar på vad hon tänkte då hon såg bollen flyga in i nätmaskorna.

Koskinen var på bettet matchen igenom och var ytterst nöjd med sitt lag efter årets första seger över ärkerivalen.

– Jag tycker vi håller lugnet bra. Sedan tycker jag vi borde kunna rycka ifrån och inte behöva släppa in dem i matchen. Vi ledde med fem mål med femton minuter kvar. De var tvungna att ändra någonting, vi borde lösa det men vi får lite panik och det blir några lätta mål bakåt som jag borde ha tagit. Men överlag är det jättebra att vi håller lugnet. Det kändes som att vi hade matchen under kontroll. Vi hölls lugna i de viktiga stunderna, säger Koskinen.

HIFK tippades som förhandsfavorit i finalserien, men läget är vidöppet efter Dickens stormvarning.

– Det här gör mycket gott åt självförtroendet. Vi var inte nöjda med den senaste matchen. Nu visade vi att vi är bättre. Nu bara vila, återhämtning och så ny match på onsdag. Vi har nycklarna att lösa det här, nu måste vi bara göra det också, säger Koskinen.

Stämningen i HIFK-lägret var deppigt.

– Det var en spännande match men det känns dåligt just nu. De följande vilodagarna är viktiga framför allt mentalt så att vi får laddat våra batterier. Vi måste gå igenom misstagen vi gjorde. Sådana misstag kan vi inte göra i match tre, säger HIFK-tränaren Rostislav Grinisjin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning