Polisen: Vi har inte resurser att skydda enskilda riksdagsvalskandidater

Suomen Kansa Ensin har polisanmälts för hets mot folkgrupp på grund av kränkande valaffischer. Bild: Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Valkampanjerna har blivit smutsigare och hotelserna avlöser varandra i upptakten till riksdagsvalet på söndag. Det anser Polisstyrelsen.

– Vi har inte påträffat lika mycket övertramp och hotelser tidigare som i detta riksdagsval, säger polisinspektör Marko Savolainen på Polisstyrelsen.

Polisen har tillsvidare inte tagit fram statistik som skulle illustrera omfattningen av problemet, men enligt Polisstyrelsens uppgifter registreras allt fler polisanmälningar som gäller hotelser mot riksdagsvalskandidater.

– Det verkar vara i synnerhet regeringspartiernas politiker och de sittande ministrarna som får mest osaklig respons, säger Savolainen.

Enligt en utredning som riksdagen lät göra i fjol hade 72 procent av alla riksdagsledamöter fått osaklig respons, framför allt i sociala medier. Nu har den osakliga responsen flyttat från nätet till valtälten, torgen och valdebatterna. Senast i tisdags gick en man till verbal och fysisk attack mot De grönas riksdagsvalskandidat Ewa Tawasoli när hon delade ut flygblad på tågstationen i Mårtensdal i Vanda.

– Vi har inte resurser att skydda enskilda politiker eller riksdagsledamöter genom att till exempel erbjuda poliseskort eller livvakter. Den typen av tjänster är förbehållen ministrarna och Republikens president.

Suomen Kansa Ensin har polisanmälts för hets mot folkgrupp på grund av kränkande valaffischer. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Nolltolerans mot fientliga kampanjer

Enligt Polisstyrelsen är de politiska partierna och arrangörerna av till exempel valdebatter eller valjippon ansvariga för att säkerheten tryggas för de riksdagsvalskandidater som deltar.

– Vi kan vara närvarande i undantagsfall och sådana situationer som kräver det, men vi kan inte bära det yttersta ansvaret för säkerheten på alla evenemang som ordnas under valkampanjerna.

Ibland är det riksdagsvalskandidaterna själva som står för osakligheterna. Det omstridda partiet Suomen Kansa Ensin (SKE) polisanmäldes under helgen för hets mot folkgrupp på grund av osakligheter i partiets valkampanj. SKE:s riksdagsvalskandidater Marco de Wit och Kristiina Brandt körde bland annat med deviserna "ut med dem som tränger sig in i landet".

– Här överskreds en gräns helt tydligt. Vi har nolltolerans då det gäller fientliga kampanjer och diskriminerande information.

Gränsen för saklig information och civiliserad respons överskrids allt oftare i valkampanjerna, uppger Polisstyrelsen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Efter att polisen inledde en förundersökning mot riksdagskandidaterna, gick SKE ut med nya kränkande flygblad och banners på sin sajt.

– Det är rätt symtomatiskt för kandidater i nygrundade partier att de vill testa gränser för att få mer uppmärksamhet i sina valkampanjer, säger Savolainen.

Gränsen för saklig information och civiliserad respons överskrids allt oftare i valkampanjerna, uppger Polisstyrelsen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Rättelse 11.4.2019: I den ursprungliga artikeln var ett par av Suomen Kansa Ensins valsloganer fel översatta till svenska.

I artikeln nämns sloganerna "Matut ulos" och "Homotus kaappiin", vilket i ursprungstexten översattes till "ut med invandrarna" och "bögarna tillbaka i skåpet". En mer korrekt översättning är "ut med dem som tränger sig in i landet" och "in i skåpet med dem som slår på trumman för sexuella minoriteter".

Ordet "matu" används kort för "maahantunkeutuja" och bygger på det finska ordet för invandrare, alltså maahanmuuttaja, och är populärt bland invandringsfientliga och andra på ytterhögerkanten.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning