"Vi har inte nått maxnivå"

Minna Meriluoto måste göra en kanonmatch för att Finland ska kunna rubba Spanien. Bild: Sebastian Backman/SPT

Utgångsläget är lika svårt som solklart. Finland behöver två segrar för att kunna drömma om VM. Mot två motståndare som tämligen enkelt slog Finland på bortaplan.

Först ut är världsnationen Spanien i Santander. Ett Spanien som utan större problem rullade ut Finland i Helsingfors. Ett Spanien som redan är klart för VM. Ett Spanien som kryllar av världsstjärnor.

– Vi har kollat ganska många videoklipp från matchen hemma mot Spanien. Om vi sammanfattar det kort sprang vi för mycket efter bollen vilket ledde till att vi tappade positionerna. Det är vad Spanien är ute efter. Att skapa ytor som deras rasande skickliga spelare kan utnyttja, säger målvakten Minna Meriluoto per telefon från Santander där normalt finskt sommarväder med runt 25 grader råder.

Meriluoto lär stå mellan stolparna då förstavalet Tinja-Riikka Korpela är skadad.

HJK-målvakten är med sina 32 år en av de mer rutinerade spelarna i truppen. Hon debuterade i landslaget år 2006 och har hunnit med över 60 landskamper.

Med det perspektivet är keepern rätt person att ställa frågan om hur mycket damfotbollen gått framåt de senaste tio åren.

– Oerhört mycket. På alla plan. Stora länder som inte satsade tidigare har börjar sätta pengar också på damerna och det märks. Spanien, Portugal, Österrike, Italien och Nederländerna ligger för att en handfull exempel på en helt annan nivå nu än de gjorde för tio år sedan.

– Bara att titta på EM senast hur fantastiskt bra lagen var. Klart att det fortfarande finns klart sämre lag men toppen har breddats markant.

Något också Finland tvingats inse. Efter tre raka EM-slutspel 2005, 2009 och 2013 fick man inte åka till festen i Nederländerna 2017 och något VM lär det inte heller bli nu. Eller?

– Vi har verkligen inte gett upp hoppet. Vi behöver inte känna någon press utan bara gå ut och ge järnet. Jag tycker vårt utgångsläge känns bra. Att vi måste vinna två matcher ska vi inte tänka så mycket på.

Spanien är redan klart för VM och i en perfekt blåvit värld kanske inte spanjorskorna tänder till tusen.

- Medaljen har två sidor. Vi får hoppas att de är lite för avslappnade. Den andra möjligheten är att de känner sig så lugna att de kan spela ut hela sitt register.

Bollsäkert lag

I Helsingfors rullade spanjorskorna i långa stunder ut motståndarna. I Santander gäller det för Finland att lyckas söndra rytmen i hemmalagets spel.

- Vi måste lyckas bättre i vår höga press. Komma åt bollen helt enkelt, säger Meriluoto.

– Och så får vi inte vara så passiva som vi var i första halvlek i Helsingfors. Vi ska spela modigt men smart och inte ta några risker i början utan jobba oss in i matchen. Vi ska ha alla chanser att rubba Spanien om vi gör de rätta sakerna?

Och de rätta sakerna är?

– Offensivt måste vi vara effektiva. Vi kanske inte får så många chanser. Bakåt måste vi vara kompakta och kloka. Min uppgift är att dirigera backlinjen. Sen måste vi täppa till centralt och tvinga dem att ta skott och inlägg från distans. De bollarna ska vi klara. Lyckas de skapa en-mot-en-lägen är vi illa ute.

Finland kan ha ett riktigt bra landslag på gång med en bra mix med yngre och lite mer meriterade spelare i truppen. I pågående kval var Finlands roll på förhand sett utmanarens som skulle ge Spanien och Österrike en kamp om tätplaceringarna.

Hur väl tycker du Finland lyckats i kvalet?

– Vi har inte presterat på topp och för sällan kommit åt att spela på våra styrkor. Men vi har inte heller bara tagit emot utan också haft våra perioder mot båda huvudmotståndarna trots att vi förlorat mot matcherna.

– Vi har definitivt gått framåt men kanske inte tillräckligt mycket. Vi ska kunna bättre än vi visat hittills, säger Meriluoto.

Spanien-Finland 20.00 fredag på Yle Arenan.

Finland avslutar kvalet med bortamatcher mot VM-klara gruppettan Spanien och grupptvåan Österrike. Damerna måste ta två segrar för att ha chansen att sluta bland de fyra bästa grupptvåorna och knipa en plats i playoff.

I Helsingfors förlorade Finland med 0–2 både mot Spanien och Österrike. Finland fick inte i väg ett enda skott på mål mot Spanien.

Lag som är klara för VM: Australien, Brasilien, Chile, Kina, Frankrike (värdland), Italien, Japan, Sydkorea, Spanien, Thailand.

Öppna platser: 3 från Afrika, 6 från Europa, 3 från Nord- och Centralamerika, 1 från Oceanien, 1 från playoff mellan Argentina och fyran i Nord- och Centralamerika.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning