"Vi har inga homosexuella i Tjetjenien"

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Arkivbild.Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov tillbakavisar påståenden om förföljelse av homosexuella män – och förnekar existensen av homosexualitet i landet.

Den Kreml-stödde tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov har kritiserats av omvärlden efter att en rysk tidning i våras rapporterat om hur tjetjensk polis förföljer homosexuella män. Ett hundratal män rapporterades ha gripits, torterats och i några fall till och med dödats. Kadyrov, som beskrivs som en fruktad och excentrisk despot, tillbakavisar påståendet och kallar dem som kritiserar honom för "djävlar", i en intervju med ett sportprogram på amerikanska tv-kanalen HBO.

"Det här är nonsens. Vi har inte den typen av människor här. Vi har inga homosexuella. Om det finns några, ta dem till Kanada", säger Kadyrov i intervjun, som HBO publicerade utdrag av på fredagen.

Tjetjenien är en i huvudsak muslimsk region i södra Ryssland. Två blodiga krig har utkämpats mellan tjetjenska separatister och Ryssland. Kadyrov är en före detta rebell som gick över till Ryssland.

I intervjun kritiserar Kadyrov också USA för att föra en anti-rysk politik, men säger samtidigt att USA inte är tillräckligt viktigt för att utgöra ett hot. "USA är inte en tillräckligt stark stat för att vi ska se landet som Rysslands fiende. Vi har en stark regering och är en kärnvapenmakt. Även om vår regering vore helt förstörd, skulle våra kärnvapenmissiler automatiskt användas", säger Kadyrov.

Så lyckas du vid köp av däck

Här är Euromasters tipslista med fem punkter. 15.10.2018 - 10.18