Vi fyra på nya äventyr

Ett sammansvetsat gäng. Barnen i den estniska Soppstans hemliga sällskap. Bild: Pressfoto

Idylliska småstadsmiljöer varvas med ett lagom fantastiskt och spännande äventyr.

BARNFILM

Soppstans hemliga sällskap

Regi: Margus Paju. Manus: Christian Gamst Miller-Harris & Mihkel Ulman, efter en bok av Mika Keränen. I rollerna: Olivia Viikant, Arabella Antons, Hugo Soosaar, Jakob Vibur. Dubbad till finska, med svensk text.

Soppstans hemliga sällskap (Supilinna salaselts) är Kalle Blomqvist på estniska, en äventyrsfilm av den gamla stammen.

Följaktligen är det ont om mojänger och mackapärer, här förlitar man sig på de små grå. Det handlar om Mari (Olivia Viikant) och hennes kompisar, ett sammansvetsat gäng som i stället för att vika ut sig på Instagram tar ut svängarna i den estniska småstaden, dess gator och gränder.

Inledningsvis gäller det att följa upp ett spår som Maris morfar lagt ut. Men när de vuxna via dricksvattnet får i sig en essens som förvandlar dem till nojsiga, spralliga småbarn är goda råd dyra. Man har exakt 48 timmar på sig att gräva fram ett motgift, detta med hjälp av de mest kryptiska av ledtrådar.

På hemmaplan var Soppstans hemlig sällskap, en estnisk-finländsk samproduktion, en succé utan like. Och varför inte.

Här varvas idylliska småstadsmiljöer (modell Tartu) med ett lagom fantastiskt och klädsamt spännande äventyr som har vägarna förbi såväl observatoriet som botaniska trädgården.

På sitt sympatiska (eller åtminstone trovärdiga) sätt är också familjekonstellationerna i filmens centrum. Emedan Maris mamma och pappa, läkaren respektive konstnärsjälen, har fullt upp med sitt är det morfar som står henne närmast.

Förstås kan man tycka att det är lite grann jobbigt med dubbning i en spelfilm, att filmen berättartekniskt ibland känns lite brådmogen.

Men på det hela taget är det ändå fungerande, ett stycke retromode som inte ber om ursäkt för sig eller för sin världsbild. I skådespelarensemblen ingår för övrigt även Sampo Sarkola.

Krister Uggeldahl

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning