Vi förtjänar bättre behandling av Yle

Kritik har framförts tidigare i olika omgångar av olika lyssnare, men tycks inte ha någon verkan på Rundradions programansvariga vilket är beklagligt

Efter att i årtionden troget lyssnat på Tongåvan som varit ett trevligt program med hälsningar till olika människor och trevlig musik har jag nu upplevt den verkliga bottennoteringen då programredaktören läser upp en samlad hälsning från de äldre på Almahemmet i Kimito, men avstår från att spela den önskelåt tiotals äldre önskat och sett fram emot att få höra gemensamt i radion. I stället väljer redaktören en slagdänga som spelats redan i månader i så gott som varje program och som var riktad till en enskild person. Detta är snudd på ålderstrakasseri och borde definitivt inte få förekomma i ett radioprogram riktat till hela den finlandssvenska befolkningen!

Enligt min mening hör det inte heller till saken att diverse katter och hundar skickar hälsningar via programmet – det har nog aldrig varit målsättningen då programmet infördes i tidernas morgon. Likaså verkar de radioredaktörer som är med i morgonsändningarna i Yle Vega vara ganska omedvetna om hurdan lyssnarkrets de betjänar – mest äldre personer, pensionärer och över 50-åriga arbetstagare.

Musikvalet i morgonsändningarna består oftast av ett urval med hetsiga rytmer riktat till under 30-åringar som definitivt inte passar vare sig för dem som sitter i morgontrafikrusningen eller vid sin kaffekopp i lugn och ro. Vissa redaktörer har en tendens att tala som en kulspruta så att de snubblar över sina egna ord vilket inte heller är något nöje att lyssna till. Sådan kritik har framförts tidigare i olika omgångar av olika lyssnare, men tycks inte ha någon verkan på Rundradions programansvariga vilket är beklagligt. Finlandssvenskarna förtjänar nog bättre behandling av ett public service-bolag!

Kim Rancken, Vanda

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning