"Vi är kanadensare och vi är här för att hjälpa"

Justin Trudeau gjorde debut i FN:s generalförsamling. Bild: JUSTIN LANE

Kanadas premiärminister Justin Trudeau fortsätter charma – talade inför FN om faran av en politik som bygger på rädsla.

I sitt första tal inför FN:s generalförsamling någonsin uppmanade han sina åhörare att identifiera sig med de syriska flyktingarna.

– Flyktingar är människor med samma förhoppningar och drömmar som våra medborgare. Men där vårt folk känner ångest står Syrierna inför en katastrof, sade Justin Trudeau i sitt tal i FN-skrapan i New York.

Trudeau underströk Kanadas strävan att dra sitt strå till stacken i flyktingkrisen och jobba för en fungerande integrationspolitik.

– Kanadensarna har öppnat sina hjärtan och sina armar till familjerna som flyr den pågående konflikten i Syrien. Och från det ögonblick de anlände så välkomnades de – inte som bördor, utan som grannar och vänner. Som nya kanadensare, sade han enligt Omni.se.

Under ett knappt år har Kanada har tagit emot 31 000 flyktingar.

– Flyktinglägren är fyllda av medlemmar från den syriska medelklassen. Läkare och advokater. Lärare och företagare. De är välutbildade. De arbetar hårt. De bryr sig om sina familjer. De vill ha ett bättre liv – en tryggare och säkrare framtid för sina barn – som vi alla vill, fortsatte han.

Premiärministern som bland annat gjort sig känd för att hissa Pride-flaggan vid det kanadensiska parlamentet pekade ut ekonomiska utmaningar som orsaken till att allt fler känner oro.

– Utnyttjar vi denna oro eller dämpar vi den? Att utnyttja den är lätt. Men för att dämpa den måste vi vara beredda att svara på några mycket direkta frågor.

Trudeau meddelade också att Kanada kommer att skjuta till 64,5 miljoner kanadensiska dollar, drygt 43 miljoner euro, i humanitär hjälp för flyktingar under de kommande åren.

– Vi är kanadensare och vi är här för att hjälpa, avslutade Trudeau sitt anförande med.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning