"Vi andas samma luft, vi har ett gemensamt intresse att lösa klimatfrågan"

Kemi älv i Rovaniemi. De arktiska vattendragen påverkas av de förhöjda temperaturerna. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Klimatförändringen var på allas läppar inför Arktiska rådets ministermöte i Rovaniemi.

Det var en bekymrad skara meteorologer och klimatexperter som samlades i Rovaniemis stadshus på måndagseftermiddagen. Klimatförändringen drabbar de arktiska regionerna sällsynt hårt, vilket väcker huvudbry i Arktiska rådets beslutande organ och arbetsgrupper.

I vissa delar av de arktiska områdena i Ryssland har temperaturhöjningen fyrdubblats, säger generalsekreteraren Petteri Taalas som leder den Meteorologiska världsorganisationen WMO. Bild: Mikael Sjövall/SPT

– Cirka tre fjärdedelar av all arktisk is har redan försvunnit. I den finska delen av Arktis har medeltemperaturen höjts med 2,3 grader, säger generalsekreteraren Petteri Taalas som leder den Meteorologiska världsorganisationen WMO.

Den genomsnittliga temperaturhöjningen i Arktis är dubbelt så stor som motsvarande temperaturhöjning i global skala.

– I vissa delar av de arktiska områdena i Ryssland har temperaturhöjningen fyrdubblats. Variationerna inom Arktis är stora, säger Taalas.

Cirka tre fjärdedelar av all arktisk is har redan försvunnit.

Pragmatiskt samarbete om mätningar

Trots klimatpolitiska duster inom Arktiska rådet finns det några frågor där det är förhållandevis lätt att uppnå samförstånd. Enligt Taalas har utbytet av meteorologisk observationsutrustning och mätningen av medeltemperaturen på olika håll i Arktis förbättrats avsevärt under det finska ordförandeskapet de två senaste åren.

– Det finns inga politiska ambitioner eller passioner att hämta i sådant internationellt samarbete som går ut på att uppgradera mätningsstationer och satelliter. Alla gagnas av det arbetet.

Vad anser du om USA:s försök att tona ned Arktiska rådets klimatpolitiska uttalande?

– Det är inget nytt fenomen. Det pågår en ständig politiserad dragkamp om formuleringarna i Arktiska rådets uttalanden.

– Isarna på våra floder är tunnare än tidigare, vilket gör det svårare att röra på sig vintertid. Under somrarna lider vi allt oftare av skogsbränder. Och fästingarna sprider sig i Alaska som aldrig förr, säger Edward Alexander på Gwich'in Council International. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Stämningarna bland de amerikanska delegaterna var spända på måndagen. Edward Alexander företräder urfolken i Alaska och deltog i en meteorologisk workshop som ordnades i Rovaniemi stadshus. Han understryker att klimatförändringens effekter är fullt synliga i den amerikanska enklaven av Arktis.

– Isarna på våra floder är tunnare än tidigare, vilket gör det svårare att röra på sig vintertid. Under somrarna lider vi allt oftare av skogsbränder. Och fästingarna sprider sig i Alaska som aldrig förr.

Edward Alexander aktar sig trots det för att kritisera sitt lands klimatpolitiska linje. Han urskuldar sig med att säga att frågan är delikat och att den därför ska hanteras på ett finkänsligt sätt.

– Vi sitter alla i samma båt och vi andas samma luft. Vi har ett gemensamt intresse att lösa klimatfrågan, säger Alexander.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning