VF kritiserar vårdmonopol

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kritiserar centerministrarna Juha Sipilä och Annika Saarikko för deras uttalanden om vårdmonopolet i sydvästra Lappland.  

– Det är ofattbart att de försöker två sina händer när det gäller ett privat monopol värt en dryg miljard. Deras modell för vårdreform skulle leda till liknande situationer i nästan hela landet. Nu kunde statsminister Sipilä visa ledarskap och blåsa av det spel som lobbarna inom samlingspartiet håller på med, sade Vänsterförbundets ordförande Li Andersson i ett tal till partifullmäktige.

De lokala beslutsfattarna beslöt förra veckan att sjukvården i sydvästra Lappland överförs på den privata vårdkoncernen Mehiläinen, enligt kontraktet för 15 år framåt. Att säga upp kontraktet i förtid skulle kosta 100 miljoner euro.

VF kräver att regeringen återgår till en parlamentarisk beredning och att innevånarnas rätt till service på en viss nivå skrivs in i lagen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46