VF kritiserar vårdmonopol

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kritiserar centerministrarna Juha Sipilä och Annika Saarikko för deras uttalanden om vårdmonopolet i sydvästra Lappland.  

– Det är ofattbart att de försöker två sina händer när det gäller ett privat monopol värt en dryg miljard. Deras modell för vårdreform skulle leda till liknande situationer i nästan hela landet. Nu kunde statsminister Sipilä visa ledarskap och blåsa av det spel som lobbarna inom samlingspartiet håller på med, sade Vänsterförbundets ordförande Li Andersson i ett tal till partifullmäktige.

De lokala beslutsfattarna beslöt förra veckan att sjukvården i sydvästra Lappland överförs på den privata vårdkoncernen Mehiläinen, enligt kontraktet för 15 år framåt. Att säga upp kontraktet i förtid skulle kosta 100 miljoner euro.

VF kräver att regeringen återgår till en parlamentarisk beredning och att innevånarnas rätt till service på en viss nivå skrivs in i lagen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning