Vettel rasande – avgjordes VM-titeln?

Sebastian Vettel kan ha förlorat VM-striden före GP i USA. Bild: Lehtikuva/Mark Thompson

Avgjordes kampen om vm titeln redan innan loppet körts?

Austin

Domarna ansåg att Sebastian Vettel i den första fria träningen hade kört för fort under röd flagg. Straffet blev att han flyttas ner tre platser på gridden. En ny regel för den här säsongen säger att en förare måste hålla sig till en viss hastighet inom det område där flaggan eller ljussignaler visas. Eller på väg tillbaka till depån om träningen stoppats.

Anledningen till att funktionärerna visade den röda flaggan var att Sauber föraren Charles Leclerc hade snurrat och dragit med sig mycket grus när han kom ut på banan igen. Vettel körde långsammare men inte tillräckligt långsamt för att hålla sig inom den angivna hastigheten.

Hur beräknas farten?

På en 400 meter lång sträcka måsta föraren sänka sin fart med minst 145 procent jämfört med ett träningvarvs snittid. Det räknar elektroniken ut och hastigehten visas på en display på ratten och föraren har inte många sekunder på sig att reagera. Enligt domarna sänkte tysken farten inte tillrcäkligt mycket i den så kallade minisektorn av banan där det visades röd flagg. Och trots att teamet sa till honom.

Två förare har tidigare den här säsongen också fått straff av samma anledning. Daniel Ricciardo, Red Bull, i Melbourne för att han misstolkade signalen och Esteban Ocon, Force India, i Japan.

- Jag gillar inte sättet man använder för att döma om en förare kör för fort eller ej och tycker att man skall använda sunt förnuft. Jag var tvungen att nästan stå still för att hastigheten skulle sänkas till 30-50 km/tim, förklarar Vettel.

- Det kommer jag att göra nästa gång även om det är farligt för kommer det en bil bakom mig kan han ju köra på mig. Det är viktigare att man inte får något straff och det är första gången som det används när det regnar.

Kan ha avgjort

Trots att en video visade klart och tydligt att Vettel hade dragit ner rejält på tempot i kurvorna hade domarna hade dock en helt annan uppfattning och skrev att vad Vettel hade gjort var ett mycket allvarligt brott mot reglerna och att han kört alldeles för fort. Att tysken fick straffet var för att man ville använda samma tolkning som man gjort tidigare i år.

Bakgrunden till den nya regeln är Jules Bianchis tragiska olycka i Japan för fyra år sedan. Även om man visade röd flagg behövde föraren inte hålla sig inom ramen för en viss hastighet. Det regnade och fransmannen gled av och körde på en bärgningskran. Jules fick så svåra skall skador att han låg i koma i ett år innan han avled.

Straffet kan ha avgjort VM-striden. Om Mercedes Lewis Hamilton vinner loppet och Vettel blir trea eller sämre är det hela klart. Engelsmannen har försvarat sin titel och vunnit den för femte gången.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning