Vetenskapspanelens rekommendation: Inga publikevenemang inomhus utan vaccin – ishockeyligasäsongen hotad

Ishockeyligans nästsista omgång spelades inför tomma läktare. Ligan ställdes in inför den sista omgången på grund av coronapandemin. Bild: Mikko Stig / LEHTIKUVA

Ishockeyligan och de övriga inhemska bollsportsserierna kan i värsta fall tvingas ställa in sina säsonger. Statsrådets vetenskapspanel rekommenderar att alla publikevenemang inomhus förbjuds tills det finns ett fungerande vaccin mot coronaviruset.

Då Hetemäki-gruppen i måndags presenterade sin rapport om hur Finland ska återhämta sig från coronapandemin hamnade en annan rapport som publicerades samma dag lite i skuggan.

Medan diskussionen om eventuell nytta av ansiktsskydd gått het har det varit tystare om att statsrådets covid-19-vetenskapspanel rekommenderar att alla publikevenemang inomhus förbjuds tills det finns ett fungerande vaccin mot coronaviruset.

På måndagen presenterade vetenskapspanelen, med 13 medlemmar som företräder olika vetenskapsområden, sin rapport Hur man förebygger de skadliga effekterna av Covid-19-krisen enligt principer för hållbar utveckling.

Rapporten på 115 sidor är sammanfattad av vetenskapspanelen som utsetts av Tulanet-sammanslutningen av forskningsinstitut, Finlands universitetsrektorers råd UNIFI rf och Suomalainen Tiedeakatemia ry. Dessutom har statsrådet kompletterat vetenskapspanelen med tre experter.

Christina Salmivalli, professor vid Åbo universitet, är ordförande för vetenskapspanelen vars uppgift är att stödja arbetet i beredningsgruppen som leds av statssekreterare Martti Hetemäki.

Hetemäkis rapport talar om tre steg för att återhämta sig från de skador som coronapandemin förorsakar samhället och ekonomin: att underhålla, att efterbehandla och att bygga upp samhället igen.

Vaccin krävs för inomhusevenemang

I rapporten skriver panelen att risken för nya epidemivågor är stor och långvarig.

Publikmedeltalen i bollsporternas mästerskapsserier säsongen 2019–20.

Ishockey

Damer: 95.

Herrar: 4 172.

Innebandy

Damer: 178.

Herrar: 605.

Handboll

Damer: 140.

Herrar: 306.

Volleyboll

Damer: 411.

Herrar: 523.

Basket

Damer: 249.

Herrar: 826.

"Trots att det hela tiden utvecklas effektiva vaccin mot det nya coronaviruset sker produktionen och distributionen enligt de mest optimistiska uppskattningarna först nästa år. Fram till dess är rekommendationen, ur ett smittobekämpningsperspektiv, att stora folksamlingar speciellt inomhus ska förbjudas", står det i rapporten.

I klartext skulle de här rekommendationerna, om de följs, betyda att alla större evenemang som arrangeras inomhus ställas in inom den närmaste framtiden. Så länge viruset finns bland befolkningen och smittorisken existerar är varje större folksamling inomhus en potentiell smittospridarfara.

Det är ett enormt slag mot idrotten om statsrådet bestämmer sig för att följa den egna vetenskapspanelens rekommendationer. Alla bollsportserier, mästerskap och tävlingar som arrangeras inomhus skulle genomföras utan publik eller med en ytterst begränsad publikmängd.

Speciellt ishockeyligan för herrar skulle drabbas oerhört hårt. Att spela inför tomma läktare en hel säsong är inget alternativ om inte klubbarna och ligan får betydande ekonomisk kompensation från statsledningen. Också en begränsad publikkapacitet är väldigt problematisk för ishockeyligan då en stor del av klubbarnas inkomster kommer från biljettintäkter.

Ishockeyligans vd Heikki Hiltunen säger i en intervju för MTV Sport att det krävs en publikkapacitet på 50-60 procent för att ligan ska kunna genomföras. I klartext betyder det att begränsningen måste ligga på över 4 000 åskådare. Ishallen i Helsingfors, där HIFK spelar sina hemmamatcher, har en publikkapacitet på 8 200 åskådare och enligt Hiltunens beräkningar måste 4 100–4 900 åskådare tillåtas för att IFK ska kunna genomföra sina matcher.

– I värsta fall betyder det här att ligasäsongen helt ställs in, säger Hiltunen till MTV.

Damidrotten klarar begränsningar bättre

Också övriga bollsporter och evenemang som arrangeras inomhus lär ställas in om enda alternativet är att spela inför tomma läktare. Om gränsen hålls vid 500 personer, som är de rådande restriktionerna för publikevenemang just nu, kommer många bollsportserier att kunna genomföras i någon form.

Medan samtliga lag i herrarnas ishockeyliga har ett publikmedeltal på över 2 500 når inga damlag upp till 500 åskådare per match. Det gör däremot största delen (9 av 12 lag) i herrarnas nästhögsta serie Mestis.

I herrarnas innebandyliga hade 8 av 14 lag ett publiksnitt på över 500 åskådare medan inget lag på damsidan kom upp till 500 åskådare per match

I basketen hade samtliga herrlag över 500 åskådare på sina matcher medan publikbästa damlaget hade 351 åskådare per match på sina hemmamatcher.

I handbollen var det bara BK-46 herrar som kom över 500 åskådare per match medan lagen i damernas FM-serie inte nådde 500 personer på läktarna. Handbollen är alltså en sport som skulle klara eventuella publikbegränsningar bättre än många andra sporter.

I volleyboll hade hälften av de tio herrlagen ett publikmedeltal på över 500 medan två av tio damlag nådde över gränsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning