Vetenskap förutsätter kritik

Om man bara kopierar och plagierar kan det inte talas om någon vetenskaplig attityd över huvud taget.

Politices kandidat Ulf Johansson (HBL 1.9) försöker röja ondskan ur världen genom att trivialisera och relativisera: "Är det filosofiskt någon skillnad om man omskriver andras text till att bli 'egen' eller 'glömmer' nämna källan?". Efter hans insändare börjar man ana att även svart kunde vara vitt, som sofisterna brukade påvisa.

Det är sant att alla avhandlingar och andra vetenskapliga texter delvis baserar sig på andras arbete. Det är dock väsentligt att utöva kritik när man använder och studerar källor och kommenterar och bygger på andras idéer och fynd.

I vetenskapen söker man sanningen bland annat genom att korrigera egna uppfattningar. Men om man bara kopierar och plagierar kan det inte talas om någon vetenskaplig attityd över huvud taget. Sådan studerande är okritisk både mot sig själv och mot andra, och man bör inte bygga på hennes prestationer.

Tack och lov till professor Alf Rehn som skrev tydligt på samma sida: "Enkelt sagt är plagiering stöld och bedrägeri. [...] Det är att dra nytta av någon annans originella arbete, utan att ärligt säga att det är det man gjort."

Det är nog klart att de som "luntar" eller bluffar inte brukar klara sig bäst i vetenskapen. Trots det beundrar vissa människor maktgiriga karriärister med narcissistisk patologi som bara utnyttjar examen för att kunna klättra framåt i samhället.

Markus Lång filosofie doktor, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning