Vet Jussi Niinistö ens vad proteiner är?

Bild: Wilfred Hildonen

Att en vegetarian inte får i sig proteiner? Eller kolhydrater? Vad menar Niinistö? Vet han vad proteiner och kolhydrater är?

Från och med den 21 augusti serveras det i militären två vegetariska måltider per vecka. I armén äter man fyra gånger om dagen och det serveras mat sju dagar i veckan, vilket betyder att två av tjugoåtta måltider kommer att vara vegetariska, detta av hälso- och klimatskäl. Som svar på detta har Finland exploderat: hur ska beväringarna klara sig?

Vår försvarsminister Jussi Niinistö har kommenterat detta och bland annat sagt att man inte kan kriga på blomkålssmoothie och linssoppa. Jag har så mycket att säga om hans uttalanden att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Jag kanske kan lista några av de märkliga argumenten i den här debatten och sedan skjuta ner dem med vettigare argument.

"Har ni hört talas om proteiner eller kolhydrater? Beväringarna behöver dem", säger Niinistö. Men vad tror han att linser innehåller då? De innehåller både proteiner och kolhydrater, man får två flugor i en smäll, tänk vad bra! Men det här handlar förstås inte om linser – det handlar om den finska principfastheten. "Man ska ha kött, för det åt man under kriget också!" Fast nej, det gjorde man inte ens. Man åt gröt, ärter, bönor, bröd och potatis. Kött var en raritet.

Dessutom undrar jag hur man kan vara så dåligt påläst om näringslära att man ännu 2018 tror att vegetarisk kost innebär gurka och kål. Att en vegetarian inte får i sig proteiner? Eller kolhydrater? Vad menar Niinistö? Vet han vad proteiner och kolhydrater är? Yle bad honom förklara hurdana proteinkällor beväringarna enligt honom behöver, samt varför vegetariskt kost är ett så dåligt alternativ, men i stället för att svara på frågan beskyllde han Yle för att syssla med agendajournalistik. Han hade alltså inget argument. Jag tror inte att han vet något om näringslära helt enkelt.

Här följer en lista som visar andelen protein per 100 gram: sojastrimlor 70 g, sojabitar 51 g, sojaflingor 45 g, sojakross 45 g, parmesanost 42 g, sojabönor 36 g, jordnötter 27 g, gräddost 25 g, solrosfrön 23 g, mandlar 20 g, halloumi 19 g, cashewnötter 18 g, grynost 14 g, quorn 14 g, hasselnötter 13 g, havregryn 13 g, ägg 13 g, quinoa 12 g, linser 11 g och, rågbröd 10 g.

Som jämförelse kan jag lägga till att kött (gris och nöt) innehåller 14–22 gram protein, kyckling runt 20 och fisk mellan 20 och 22 gram.

Ja, jag säger då det: hur i hela friden ska beväringarna klara sig?

"Det behövs inget ideologiskt tvångstrugande. Det är okej för mig om armén serverar spenatsoppa och ägg, men det är inte okej om alla tvingas äta samma sak." Niinistö tror alltså att den vegetariska kosten är någon slags grönpolitisk propaganda. Detta gör förstås honom, som representant för Blå framtid, väldigt provocerad. Men han, som försvarsminister, borde väl värna om beväringarnas hälsa? Det är bevisat att människan inte mår bra av att äta kött varje dag och därför ökar också vegetariska och veganska alternativ hela tiden. Det är inte någon propaganda, det är bara fakta.

Nu tycker jag att Niinistö ska gå och köpa sig en påse ruischips, mysa ner sig i soffan och läsa på lite om näringslära, köttproduktionens klimatpåverkan och hur vegetarisk kost kan främja hälsan. Så kanske han inte behöver börja skrika ut dumheter i affektion nästa gång!

Jag är själv köttätare och förstår att man inte kan övergå till helt vegetarisk kost i armén, men det är ju inte riktigt det som har föreslagits heller. Det jag vill åt är att man måste ta reda på saker innan man uttrycker sig och sluta vara så rädd för förändringar. Att blunda, hålla för öronen och skrika "det är en principsak" känns lite väl barnsligt av en försvarsminister.

Karolina Åsmus Vasa Rättelse: Jussi Niinistös partitillhörighet rättad kl. 9.00.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning