Närpes får över 20 stycken 230 meter höga vindkraftverk

Bild: Mostphotos.com

Det danska bolaget Vestas har förbundit sig att leverera 21 vindkraftverk till vindparken i Kalax i Närpes.

Energibolaget Fortum har beställt vindkraftverken som ska trygga en sammanlagd kapacitet på 90 megawatt. Varje enskilt vindkraftverk är 155 meter högt och har en kapacitet på 4,2 megawatt, uppger Vestas i sitt pressmeddelande.

– Vi är väldigt nöjda över att komma i gång med uppbyggnaden av vår första storskaliga vindpark i Finland, säger vice president Joonas Rauramo på Fortum i pressmeddelandet.

Projektet ingår i Finlands nationella stödprogram som syftar till att främja förnybar energi. Finland har nyligen frångått de tidigare garantiprisen för vindkraft och i stället grundat ett nytt system där produktionen auktioneras så att den elproducent som producerar elen billigast kommer med i ett statligt stödprogram.

– Det här projektet visar Vestas förmåga att vinna auktioner och leverera ren energi till en rimlig kostnad, säger vice president Christer Baden Hansen på Vestas.

Leveransen av Vestas vindturbiner beräknas ske under våren 2020 och uppbyggnaden ska enligt planen slutföras under vintern 2021.

Ändrat 16.35 totalhöjden på vindkraftverken är 230 meter, navhöjden är 155 meter.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54