Vestager om kampen mot teknikjättarna: "De får inte hindra andra från att göra det de själva gjorde"

Margarete Vestager i Helsingfors på tisdagen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager säger att missbruket av monopolställning följer gamla mönster även i den digitala världen.

När Margrethe Vestager intar Slush-scenen i Helsingfors på tisdagen introduceras hon som Silicon Valleys fiende nummer ett och kvinnan som tagit kamp med Google, Facebook och Apple. Det finns många historier om den danska kommissionären, BBC kallar henne för en no-nonsense kvinna.

Mycket riktigt, inför hundratals uppstartsivrare håller hon ett brandtal om vikten av att vara pålitlig. Enligt henne är det nyckeln till framgång.

– Vi har sett att företag inte lever upp till sina löften om att skydda data från aktörer folk aldrig skulle gå med på att överlåta data till. Vi har sett att kraftfulla bolag stänger andra ute, kostnaden för det betalar alla konsumenter.

Hon utgår från att endast affärsmodeller som respekterar grundläggande rättigheter är bärkraftiga i framtiden, och att det nu finns en öppning för uppstickare som visar sig vara värda konsumenternas förtroende.

Margarete Vestager lockade många åhörare på Slush. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

EU har inte legat på latsidan när det gäller digitala marknader och upphovsrätter. Dataskyddsförordningen GDPR med alla pop-upfönster har knappast undgått någon, och under i höst har Europaparlamentet bland annat röstat för ett nytt direktiv för digital upphovsrätt.

Det innehåller flera omstridda krav, bland annat att webbsajter och sociala nätverk måste stoppa uppladdning av upphovsrättsskyddat material. Dessutom måste plattformar som Google, Facebook och Youtube betala licenser för länkat material, till exempel nyheter, som läggs upp.

Vestager talade inte om det i Helsingfors, men hänvisar till konkurrensdomarna mot de stora bolagen.

– De är inte lägre uppstartsföretag utan stora bestar. De kan inte neka uppstartsföretag chansen att göra det de själva gjorde. Alla småföretag måste få en möjlighet.

Enligt henne kan man inte säga att det som händer online förblir online, och att det finns andra regler i fysiska världen. Till exempel kan myndigheterna titta på hur köp av data påverkar konkurrensen.

– Vi kan använda gamla beprövade metoder. Illegalt konkurrensuppförande är likadant som det alltid varit.

Vestager påminner om att det är viktigt att klargöra att tekniken finns till för konsumenterna, för människorna.

Läs också:

Ny syn på makt kan göra henne till EU-president (Intervju med Margrethe Vestager, februari 2018)

EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor sedan 2014.

Från Danmark, 50 år gammal.

Tillhör liberala gruppen Alde i EU. Har varit partiledare för Det Radikale Venstre.

Under sitt Finlandsbesök träffar hon också statsminister Juha Sipilä (C) och arbetsminister Jari Lindström (Blå).

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning