Verstappen ny VM-ledare – när Bottas vann

Valtteri Bottas gjorde en kanontävling i Turkiet. Bild: Andrej Isakovic

Spänningen tätnar i F1-cirkusen. Valtteri Bottas vann i Turkiet och i samma veva tog Max Verstappen över ledningen i VM-serien. Med sex tävlingar kvar är det det fortfarande ett tvåmansrace om världsmästartiteln mellan sjufaldige mästaren Lewis Hamilton och utmanaren Verstappen.Efter Turkiets GP är det sex poäng mellan dem till nederländarens fördel.

Ingen av dem kunde dock rå på segraren på banan i Istanbul, Valtteri Bottas som kontrollerade sin ledning från start till mål och dessutom stod för loppets snabbaste tid.

Turkiets GP ställde höga krav på förarna. Ett tidigare regnoväder gjorde att banan torkade långsamt och däckbytena skedde sent i loppet. Lewis Hamilton bytte, som sista toppförare, så sent som med sju varv kvar – dock inte helt frivilligt.

I och med brittens däckbyte tappade han två placeringar, ner till en femteplats. På det fuktiga underlaget blev nya däck inte en fördel förrän det första gummilagret slitits ner och däcken blivit lite mer glatta. Det sena bytet sabbade alla chanser till en pallplats.

– Varför gav ni upp den platsen?, utbrast Hamilton till sitt team i radion.

Verstappen å sin sida verkade ha bytt precis i tid och kunde bevaka sin andraplats och bärga 18 nya poäng och därmed ta över VM-ledningen, med sex poäng.

– Vi maximerade det resultatet, det var inte lätt med däcken, sade Verstappen efter målgång.

Bottas var naturligtvis nöjd.

– Det var mitt bästa race på väldigt länge och skönt att få vinna. Känns som att jag förtjänade att vinna, säger Bottas.

1. Valtteri Bottas Mercedes

2. Max Verstappen Red Bull + 14,584

3. Sergio Perez Red Bull + 33,471

4. Charles Leclerc Ferrari + 37,814

5. Lewis Hamilton Mercedes + 41,812

6. Pierre Gasly AlphaTau + 44,292

...

12. Kimi Räikkönen Alfa Romeo.

Ställningen i VM-serien efter 16/deltävlingar:

1. Verstappen 262,5 poäng

2. Hamilton 256,5 poäng

3. Bottas 177 poäng

...

17. Kimi Räikkönen 6 poäng.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning