Veronica Rossi såg branden i kafferosteriet på nära håll: "Exploderar det så flyger det in här"

På tisdagen pågick eftersläckningsarbetet vid Meiras kafferosteri i Vallgård. Branden har orsakat omfattande skador. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Kaffedoften är ett signum för kvarteren kring Meiras rosteri i Vallgård. Men efter den ödesdigra branden är det snarast lukten av bränt som känns. Veronica Rossi kunde från sitt kontor mitt emot under måndagen se hur brandmännen kämpade mot lågorna som spred sig.

Veronica Rossi arbetar högt uppe i huset mitt emot Meiras fabrik i Vallgård i Helsingfors. När hon kom till kontoret på Nordisk Film vid elvatiden på måndagsförmiddagen kunde hon från sitt fönster se brandmännen på taket. Gatan utanför Meirahuset var avspärrad.

Hon berättar att brandmännen till en början jobbade kring en av skorstenarna, samtidigt som två lyftkranar var i luften.

Plötsligt slog eldsflammor ut kring skorstenen, och senare skedde detsamma lite längre bort.

– Antagligen hade branden spridit sig under taket.

Brandmännen började riva konstruktioner för att komma åt och kväva elden, antagligen med högtryckssläcksystemet Cobra.

– Nästa gång jag tittade ut kunde jag se hur lyftkranen försökte bekämpa den andra delen. I fönstren under såg jag flammor.

Rossi räknar med att branden spred sig tiotals meter.

På eftermiddagen lade sig mörkret.

– Då tänkte jag att om det exploderar så flyger det in här.

Vinden blåste åt andra hållet, så att röklukten som spred sig inte kom in på kontoret.

Doften av nyrostat kaffe, som är så markant för just de Helsingforskvarteren, kommer hon inte heller att känna på ett bra tag.

– Huset är ju gammalt också, det är som att det alltid funnits där.

Meiras vd Raimo Sinisalo uppgav på tisdagsmorgonen till HBL att den produktionsutrustning som fanns på den eldhärjade vinden är skadad och kräver reparation. Kryddsidan kan kanske ändå med god tur köras i gång ännu den här veckan. De 180 anställda har skickats hem.

– Jag tycker synd om de anställda vid Meira, säger Veronica Rossi.

Efter att ha följt den dramatiska utvecklingen under måndagen, säger hon att hon beundrar brandmännen som i timmar arbetade mot elden i svåra förhållanden högt uppe på taket.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning