Verkligheten skrämmer Camilla Grebe

Vår samtid har blivit mörkare och hårdare, säger författaren Camilla Grebe. Bild: Cata Portin

Främlingsfientligheten och det allt hårdare offentliga klimatet, inte minst på sociala medier är teman som nu engagerar kriminalförfattaren Camilla Grebe.

En förståndshandikappad ung man vid namn Erik sköts i somras till döds av två poliser i Stockholm. Poliserna, som var unga och nyutbildade, trodde att de jagade en farlig brottsling och sköt Erik när han drog fram sin leksakspistol.

Kriminalförfattaren Camilla Grebe ser fundersam ut på tal om tragedin.

– Det låter hemskt att säga det men den här händelsen skulle passa bra i en bok, medger Grebe.

Verkligheten överträffar nästan alltid fiktionen. Vi övergår till att diskutera Peter Madsen – mannen som på ett bestialiskt sätt mördade och styckade journalisten Kim Wall på sin ubåt.

– Hade jag kommit med den historien i bokform till min förläggare hade hen sagt att den är osannolik. Men sanningen är att man blir rädd när man skriver om riktiga brott – verkligheten skrämmer mig.

Makabert fynd

Vår riktiga vardag – i form av främlingsfientlighet och avfolkningshotad landsbygd – är ett tema för Camilla Grebes senaste kriminalroman Husdjuret.

Nödtorftigt nergrävd i mossan i en mörk skog gör en tonårig flicka ett makabert fynd – hon hittar skallen av ett barn som har, visar det sig, mördats. Mördaren hittas aldrig och fallet förblir olöst.

Men mer än ett decennium senare återupptas spaningarna på barnamördaren. Nu har den tonåriga flickan, som heter Malin Brundin, vuxit upp, utbildat sig till polis och ingår i den grupp som försöker utreda mordet.

Husdjuret utspelar sig i den fiktiva orten Ormberg, någonstans i Södermanland. Ormberg är en avfolkningsbygd, befolkad av människor som förlorat sina jobb och som skyller allt på det ökande antalet invandrare.

Camilla Grebe, beskriver Ormberg som en metafor för det Sverige som högerpopulistiska Sverigedemokraterna representerar.

– Sverigedemokraterna har blivit rumsrena och finns i dag överallt. Sympatierna för dem skär som en klyfta mellan familjemedlemmar, vänner och arbetskamrater.

– Själv skulle jag inte säga upp bekantskapen med någon som tänker rösta på Sverigedemokraterna den 9 september. Man måste kunna diskutera med dem.

Ny människosyn

Husdjuret tar avstamp i vår samtid men Camilla Grebe betonar att hon inte hade någon politisk agenda när hon skrev romanen.

– Däremot ville jag beskriva hur vår människosyn har påverkats de senaste åren. Vi har slutat se varandra som människor och det är en stor förändring.

För bara ett par veckor sedan utsågs Husdjuret till bästa nordiska roman och belönades med priset Glasnyckeln 2018. Glatt citerar Camilla Grebe sin kollega Åsa Larsson på tal om priset:

– Jag brukade säga att man inte kan tävla i litteratur men det var innan jag själv vann.

I november kommer nästa roman, Dvalan, och i den återkommer delar av samma persongalleri som finns i Husdjuret.

– Dvalan är en bok om internet och sociala medier och hur vi påverkas av att ständigt vara uppkopplade. Och så handlar den om familjerelationer – om att vara förälder och barn.

Finns det något du inte vill skriva om?

– Våld mot barn är ett ämne jag inte vill behandla. Och jag skulle aldrig skriva om hur man tillverkar en bomb.

– Rent generellt är det med våld som med sex – våldsskildringar behövs när historien kräver det men en historia kan aldrig berättas med våld.

Ålder: 50 år.

Familj: Sambo, två barn och två bonusbarn. Hund.

Karriär: Utbildad ekonom som slog om och blev författare. Har skrivit tio kriminalromaner. Den senaste av dem – Husdjuret – utsågs till Sveriges bästa kriminalroman 2017 och belönades i somras med Glasnyckeln, alltså priset för bästa nordiska kriminalroman.

Aktuell: Med den finskspråkiga översättningen av Husdjuret – Lemmikki (Gummerus). I november kommer den nya svenskspråkiga romanen – Dvalan – som är en fortsättning på Husdjuret.

Författarförebilder: De är många. Jag gillar Benita Bauer, Håkan Nesser, Ian McEwan, Joyce Carol Oates och Dennis Lehane.

Gillar: Att gå i skogen och att konsumera populärkultur.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning