Verk med Kalevamotiv av Joseph Alanen har donerats till Ateneum

Joseph Alanen: Lemminkäinen och herden (1919–1920). Bild: Finlands Nationalgalleri/Jenni Nurminen

Konstmuseet Ateneum har fått ta emot tre verk av en privat donator med Kalevamotiv i tempera av målaren Joseph Alanen (1885-1920). Nationalgalleriet hade endast ett verk av Alanen i sina samlingar sedan gammalt.

– Vi är ytterst tacksamma över donationen av Joseph Alanens verk. Finlands Nationalgalleris samlingar har alltid byggts ut med hjälp av privata donatorer, och detsamma gäller än i dag. Alanens verk är ett välkommet tillskott till Kalevala-avdelningen av Historier inom finsk konst, säger museichef Susanna Pettersson i ett pressmeddelande.

De donerade verken är Försvaret av Sampo (1910–1912), Knipan och himlakropparna (1919–1920) samt Lemminkäinen och herden (1919–1920). De två senare kommer ställas ut i Kalevasalen i utställningen Historier inom finsk konst på Kalevadagen den 28 februari.

Verken kommer att anslutas till samlingarna under namnet Maine Wartiovaaras (f. Alanen) samling.

– För vår familj har det varit en glädje och ett privilegium att få leva med verk av Joseph Alanen, en äldre släkting till oss. Verken och motiven har emellertid ett så stort kulturhistoriskt värde att vi ansåg att de tillhör hela Finlands folk. Alanen levde under största delen av sitt liv under den tid då Finland lydde under det ryska kejsardömet. Eftersom han var en finsksinnad konstnär skulle han säkert också själv ha uppskattat att verken doneras till Nationalgalleriet och Finlands folk, säger donatorsläktens representant Anna Wartiovaara i pressmeddelandet.

Övriga verk som ställs ut är Akseli Gallen-Kallelas Ainomyten (1891), Lemminkäinens moder (1897) och Kullervo förbannande (1899), Robert Wilhelm Ekmans Ilmatar (1860) samt Heikki W. Virolainens skulpturer Marjatta (1965) och Luftens jungfru (1970).

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning