Vems välstånd?

SFP har nog mycket drivit de välbärgades intressen.

Thomas Ehrnrooth oroar sig för vårt lands välstånd i och med att SFP går med i regeringen (HBL Debatt 26.5). Men hur definierar han landets välstånd?

Ett lands välstånd borde ju innebära att ingen har det dåligt, att naturen är livskraftig, att miljön och naturresurserna utnyttjas på ett hållbart sätt som gör det möjligt för framtida generationer att leva vidare. Sådant betonar ju SFP i sitt program.

Alltför mycket har kretsat kring penningekonomin, finanspolitiken. Ekonomin borde vara ett redskap för att sprida välstånd, inte för att några få, som råkar ha tur, skall kunna samla på sig stora förmögenheter. Landets skuldsättning, som somliga så mycket oroar sig för, är ju endast något fiktivt, några papper eller siffror, utan betydelse när det kommer till kritan. Någon har haft pengar att låna och vill förtjäna på det. Staten har tagit lån i stället för att ta ut mera skatt på värdeökning. Värre är det om vi lämnar ett utarmat, överbefolkat jordklot med en skenande, av ett tillväxtorienterat tänkande orsakad klimatutveckling åt våra efterkommande. Eller om samhället ekonomiskt eller på annat sätt tudelas så att konflikterna skärps. Det skedde minsann under vår förra regering!

SFP har nog mycket drivit de välbärgades intressen. Det är rätt att minska eller avskaffa skatt på egendom, för en sådan är de facto en långsam konfiskering. Men en progressiv skatt på inkomster av alla slag främjar rättvisan i samhället utan att ta bort incitament för idoghet och företagsamhet. Den ekonomiska nyttan är ju slutligen bara ett av alla incitament och den som har stora inkomster har infrastrukturen, det omgivande samhället med alla arbetare och konsumenter och slutligen sin goda tur att tacka för sitt eget välstånd.

Jan-Erik Ingvall Helsingfors

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning