Vems krig mot vem?

"Den dag Assad faller, reser jag hem. Samma dag", säger Samer Al Khadri.

Men vem som skall störta Assadregimen och vad som ska ersätta den, och vilken Turkiets hållning i frågan är – allt det här är ytterligt oklart. Den finska Mellanösternforskaren Toni Alaranta, specialist på turkisk politik, summerar:

"Först bombade Turkiet sina egna kurder i ett halvår, med förevändningen att man förde krig mot terrorismen och IS. Nu bombar Turkiet kurderna i Syrien och hjälper därmed al-Qaida tillbaka till makten. För väst lönar det sig att se sig om efter andra allierade i kriget mot IS. Ryssland för sin del bombar allt som rör sig. USA letar sedan fem år med ljus och lykta efter en moderat opposition i Syrien utan att hitta någon. Saudiarabien har erkänt att dess ideologi är förenlig med IS."

Han ifrågasätter också påståendet att majoriteten av syrierna i dag stöder upproret mot Assad, "eftersom landet just nu utsätts för en utländsk jihadistisk invasion".

För Turkiets president Erdogan verkar det viktigaste av allt vara att motverka all förlikning med alla kurder, kosta vad det kosta vill i förluster mot den potentiellt gemensamma fienden IS. Och Turkiets generösa bemötande av syriska flyktingar innebär, hävdar Alaranta, också att IS-krafter läcker in över gränsen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning