Vem vill ligga med en singelmamma?

Frankie Shaw tillsammans med sin son spelad av tvillingarna Anna och Alexandra Reimer. Bild: Mark Schafer

Om en sexuellt frustrerad singelmamma i Boston handlar serien SMILF – ingen perfekt pärla, men absolut inte ointressant.

Ett nytt avsnitt av SMILF publcieras på HBO Nordic varje måndag.

Om hur det är att vara ung, ensamstående mor, handlar den amerikanska komediserien SMILF (Showtime 2017). SMILF är en förkortning av "Single Mother I'd Like to Fuck", vilket säger en del om handlingen. Bridgette Bird (Frankie Shaw, känd från till exempel Mr. Robot) är en singelmamma som försöker hanka sig fram som skådespelare i Boston, medan hon drygar ut kassan med att ge rikemansbarn läxläsningshjälp. Samtidigt vill hon även få i gång kärlekslivet igen, vilket inte är så lätt med en tvååring att ta hand om. Visserligen är även pappan (Miguel Gomez) till barnet närvarande, och mormor (Rosie O'Donnell) ställer upp som barnvakt, men huvudansvaret vilar på Bridgette.

Serien är ett enpersonersprojekt skapad, skriven och regisserad av huvudrollsinnehavaren Frankie Shaw. Den baserar sig löst på hennes egna erfarenheter av att vara ensamstående förälder, och föregicks av en kortfilm 2014 med samma namn som fick jurypriset i korfilmsklassen på Sundancefestivalen.

Det här är en av de där oslipade, lågmäldare pärlorna i tv-serieutbudet. Den är inte så märkvärdig, och står sig till exempel inte i en jämförelse med den snarlika fullträffen Better Things. Det här är snarare något för dem som gillar serier som vardagligt puttrar på med karaktärer som är lite söndriga, och det gäller att ha överseende med vissa fånigheter – exempelvis läggs en hel del ängslig energi på att få bekräftelse för att vaginan inte förslappats efter förlossningen. Det är med andra ord skruvat, bohemiskt, fördomsfritt och oblygt frispråkigt gällande det kroppsliga och sexuella. Bridgette är sexuellt frustrerad och har inte haft sex efter att barnet fötts, vilket resulterar i en del impulsiva handlingar. Serien tar också upp allvarligare ämnen som ätstörningar och sexuella övergrepp, så den humoristiska tonen är ganska mörk. Skrattet fastnar i halsen, som det heter.

Serien har fått grönt ljus för en andra säsong.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03