Saarikko förstår Sipiläs beslut, Kaikkonens telefon har börjat ringa

Annika Saarikko, Antti Kaikkonen och Hannakaisa Heikkinen. Bild: Lehtikuva

Centerpartiet behöver en ny ordförande när Juha Sipilä avgår i höst. Annika Saarikko är en av förhandsfavoriterna.

Statsminister Juha Sipilä meddelade på tisdagen att han lämnar Centerns ordförandepost efter förlusten i riksdagsvalet. Spekulationerna om vem som väljs till ny ordförande i september har börjat.

Annika Saarikko. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko har redan tidigare nämnts som en favorit till att ta över partiet. Efter Sipiläs meddelande skrev centeraktiva Ulla Hyvönen på Saarikkos Facebook-sida: "Skulle det vara dags för en kvinna, för Annika?" Även på Twitter har centerpartister och andra hoppats att Saarikko blir ny ordförande.

Annika Saarikko är omtyckt bland Centerns gräsrötter och har varit partiets vice ordförande sedan 2010. Hon delade upp ministertiden med Juha Rehula, eftersom hennes första barn var under ett år gammal när regeringen började 2015. Saarikko och maken Erkki Papunen väntar sitt andra barn.

Saarikko har ännu inte kommenterat sin eventuella kandidatur. Däremot skickar hon en hälsning till Juha Sipilä på Twitter och tackar honom för ett osjälviskt arbete som partiledare.

– Juha, det har varit ett privilegium att få arbeta med dig. Jag respekterar och förstår ditt beslut, skriver Saarikko.

Enligt hennes kampanjchef har Saarikko åkt på semester till Teneriffa och återvänder till Finland om en vecka.

Saarikko fick 9 372 röster i riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets.

Antti Kaikkonen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Antti Kaikkonen är en annan förhandsfavorit till ny ordförande. Han har de senaste åren lett partiets riksdagsgrupp. Många kommer ihåg Kaikkonen för hans speciella stil i danstävlingen "Dansa med stjärnorna", eller för kampanjsloganen "Inte dålig" (på finska "Ei huono"). Han har varit riksdagsledamot sedan 2003.

Antti Kaikkonen dömdes till ett villkorligt fängelsestraff för missbruk av förtroendeställning 2013, efter att ha slussat pengar från stiftelsen Nuorisosäätiö till politikers valkassor.

Kaikkonen skriver på sin Facebook-sida att han överväger att ställa upp.

– Efter Juha Sipiläs meddelande i dag har min telefon börjat ringa. "Är du med i Centerns ordförandekamp" lyder frågan, skriver Kaikkonen.

Det värmer att han ses som en kandidat, skriver Kaikkonen, men fortsätter att ordförandevalet hålls först i höst och att han måste noga överväga saken. Han tänker berätta om sitt beslut senare i vår.

Kaikkonen fick 10 747 i riksdagsvalet i Nylands valkrets.

Hannakaisa Heikkinen. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Hannakaisa Heikkinen hade en viktig roll i arbetet med vårdreformen under förra mandatperioden. Heikkinen var vice ordförande i det viktiga social- och hälsovårdsutskottet och kämpade hårda strider med utskottets socialdemokratiska ordförande Krista Kiuru.

Heikkinen utesluter inte att hon skulle ställa upp i ordförandevalet.

– Jag kan inte svara på det än. Jag behöver tid att tänka, skriver hon i ett sms till HBL.

Heikkinen är vice ordförande för Centerpartiet, tillsammans med Katri Kulmuni och Juha Rehula. Hon omvaldes till riksdagen från Savolax-Karelens valkrets med 8 987 röster.

Katri Kulmuni (t.v.) chattade med HBL:s läsare inför riksdagsvalet. Bild: Cata Portin

Katri Kulmuni är Centerns vice ordförande och riksdagsledamot sedan 2015. I söndagens val fick hon drygt 8 400 röster.

Hon är också ordförande för Samfundet Finland-Ryssland.

Kulmuni kommer från Torneå och pratar flytande svenska. Hon representerade Centerpartiet i HBL:s valchatt och svarade på läsarnas frågor om bland annat Vasa sjukhus och problemen med regeringssamarbetet.

Juha Rehula. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Juha Rehula delade posten som familje- och omsorgsminister med Annika Saarikko. Han var social- och hälsovårdsminister 2010–2011. Rehula är Centerns vice ordförande tillsammans med Hannakaisa Heikkinen och Katri Kulmuni.

Rehulas chanser att bli ordförande försämras av att han endast fick 3 327 röster och inte blev omvald i riksdagen.

Läs mer: Susanna Ginman: Juha Sipilä hade inga alternativ

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning