Vem var Juhani Pohjanmies?

Bild: Skivkonvolut

Tack vare två stora sonater, här för första gången inspelade, intar Juhani Pohjanmies helt överraskande en viktig position i finländskt musikliv.

Klassiskt

Juhani Pohjanmies

Verk för piano och orgel. Annikka Konttori-Gustafsson, piano och Jan Lehtola, orgel. (Fuga)

Juhani Pohjanmies (1893–1959), ursprungligen Johan Lindfors, var en renässansgestalt, författare, tonsättare, pianist och organist, uppfinnare och orgelbyggare. Tack vare två stora sonater, här för första gången inspelade, intar han helt överraskande en viktig position i finländskt musikliv.

Den tresatsiga sonaten i fiss-moll för orgel skrev han redan under studietiden i Helsingfors och uruppförde den själv vid en elevkonsert i Johanneskyrkan 1917. Pohjanmies var elev till Oskar Merikanto, som fick en stor betydelse för den unge Lindfors. Sonaten är skriven utifrån de förebilder Merikanto hämtat från kontinenten, framför allt Frankrike, och visar ett professionellt utnyttjande av orgelns resurser. Trots lite rapsodiskt kantiga övergångar är sonaten otvivelaktigt ett repertoarstycke för stor orgel. Jan Lehtolas tolkning på orgeln i Taulumäki kyrka är stilbildande och förhoppningsvis kommer kompositionen, som nu finns endast som manuskript, att ederas med det snaraste.

Pianosonaten i F-dur från 1924 är ett mognare stycke med tilltalande virtuosa gester där man också kan ana Merikantos påverkan. Annikka Konttori-Gustafssons inkännande och aktiva tolkning är medryckande. Manuskriptet, berättar Konttori-Gustafsson, är delvis oklart och borde ses över innan sonaten ederas för vidare användning. Detta är musik som behövs i den finländska miniatyrpianismens landskap.

Folke Forsman

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning