Vem tog vår VR-buss i Ingå?

Snarare behövs flera bussar som stannar vid Ingå station för att vi ska bli fler som tar den.

En stor överraskning blir det att VR:s buss som i två år ersatt Y-tåget inte från och med den 18 juni längre stannar vid Ingå station, utan vid apoteket i kyrkbyn. VR säger att kommunen vill så. Vem är kommunen? Jag som åkt bussen är inte tillfrågad, inga andra Ingåbor heller. Det är inte ett politiskt beslut, utan ett tjänstemannabeslut. Jag tror inte att antalet passagerare kommer att öka.

VR-bussen passar de Ingåbor som jobbar i Kyrkslätt eller vill fortsätta med det nu för tiden mycket långsamma tåget till Helsingfors. Observera att man inte kan använda samma biljett på bussen och tåget! Det går redan nu en buss från kyrkbyn till Helsingfors 7-tiden och en från Helsingfors som är 18-tiden i Ingå, liksom VR-bussen kommer att göra.

Dessutom finns det morgonbussar andra klockslag från kyrkbyn eller Ingå vägskäl. Snarare behövs flera bussar som stannar vid Ingå station för att vi ska bli fler som tar den. Det är svårt att anpassa arbetstiderna då det endast går tre turer per dag. Om det inte blir fler som åker från kyrkbyn dras hela linjen in!

Mitt förslag är att VR-bussen förutom Ingå station också stannar vid Ingå vägskäl. Det var mitt förslag redan under jungfruresan i mars 2016. Representanten från VR lovade se vad han kan göra och nästa dag fick vi höra att man kan be att få stiga av vid vägskälet, vilket en del Ingåbor gjort. För att hinna med två hållplatser, krävs en liten tidtabellsjustering – för bussen ska matcha med tåget i Karis och Kyrkslätt. Men det är väl inget stort problem för VR? Och inga fler käppar i hjulet, tack! Tjänstemännen och politikerna vill väl alla jobba för mera kollektivtrafik för alla Ingåbor?

Irina Andersson Ingå

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00