Vem skyddar barnen?

Något har gått snett om en mamma blir utan behövligt stöd och lever på bristningsgränsen.

Jag har med bestörtning följt med en väns kamp för sina barns bästa i flera år. Det handlar om en familj där mamman lämnat ett destruktivt förhållande, ett familjeliv där både hon och barnen for illa. Många år efter skilsmässan trakasseras hon och barnen fortsättningsvis av barnens far. Då en person med någon form av personlighetsstörning och annan verklighetsuppfattning blir lämnad tar hämnden aldrig slut. Om förövaren inte kommer åt kvinnan går hatet i värsta fall ut över barnen.

Mamman har i åratal kämpat ensam för sina barns rättigheter. Allt från rätt till underhåll och rätt till en dräglig tillvaro hos pappan, som konstant har betett sig olämpligt mot sina barn. Han krävde från första början delad vårdnad om barnen och alltför stor umgängesrätt, som han inte klarar av. I offentligheten understryks vikten av att uppmuntra barnen till en aktiv kontakt med båda föräldrarna efter en skilsmässa. Barnen har ändå tidvis själva protesterat mot att träffa pappan på grund av hans oförmögenhet att se deras behov, psykisk misshandel och vanvård. Mamman har tagit emot barnen i dåligt skick, hungriga, ledsna och i obalans efter vistelser hos pappan. Om situationerna har eskalerat har barnen upprörda rymt ifrån honom. Då mamman senare inte har uppmuntrat barnen att gå till pappan har hon hotats om fjärmande av barn och med stämning för umgängessabotage.

Många gånger har mamman kontaktat barnskyddet för hjälp och stöd i situationen. Hembesök har gjorts hos bägge föräldrar. Pappan är välbärgad och bor i ett enfamiljshus på ett ansett område. Då hembesöken görs av barnskyddsmyndigheter i en dylik miljö, och man för ett belevat samtal vid köksbordet, berättar det inget om hurdana situationer barnen utsätts för då ingen annan vuxen är på plats. En manipulativ förälder lyckas lätt vända sanningen till en annan, och i värsta fall manipulera myndigheterna så att de ifrågasätter hela situationen och mamman som desperat sökt hjälp.

Efter flera år utan förändring är mamman uppgiven. Hon har insett att barnskyddet saknar resurser, befogenheter, verktyg och kompetens att hantera situationen. Barnskyddet verkar inte förberett att möta en problematik kring personlighetsstörningar och psykisk misshandel. Barnen som farit illa lider av psykiskt illamående. Mamman gör allt för att stöda barnen, orka stå upp mot sin tidigare förtryckare, och väntar nu på att barnen skall växa upp och ha större bestämmanderätt själva. Dyra rättsprocesser och att söka ensam vårdnad om barnen har hon som ensamstående ingen möjlighet till.

Vi måste utveckla socialvården så bland annat barnskyddet har tillräckliga resurser och verktyg att stöda utsatta föräldrar och barn. Något har gått snett om en mamma blir utan behövligt stöd och lever på bristningsgränsen. Om hon en dag inte orkar – vem skyddar då barnen?

Elise

Undantagsvis tillåts signatur. Red.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning