Vem prickar in formen rätt i OS? – här är Finlands största medaljhopp

Ska Kaisa Mäkäräinen äntligen lyckas ta medalj i OS? Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Finland siktar på 6-8 medaljer i vinter-OS, men vem ska ta dem? Här är de femton största medaljhoppen i Pyeongchang.

Enni Rukajärvi, snowboard

Rukajärvi vann sitt OS-silver i Sotji i slopestyle, men förra året tog hon VM-silver i big air – som för första gången står på OS-programmet i Pyeongchang. Hör till medaljkandidaterna i både slopestyle och big air.

Peetu Piiroinen, snowboard

Håller kroppen? Det är nyckelfrågan för Piiroinen, en av världens framgångsrikaste snowboardsåkare. Han tog OS-silver i halfpipe i Vancouver 2010 – men har sina största medaljchanser i slopestyle och big air, där han vann WST-tourens VM-guld 2016.

Mika Poutala, hastighetsåkning

Poutala har många gånger varit nära en fullträff: fyra gånger 4:a i VM, en gång 5:a i OS, en gång 5:a i VM. Skridskoveteranen är fortfarande på hugget: han satte ett nytt finskt rekord på 500 meter i sprinter-VM i fredags och har inlett säsongen lovande.

Krista Pärmäkoski, längdåkning

Den här säsongen har inte börjat lika lovande som den förra säsongen för VM-silvermedaljören, men under en bra dag är Pärmäkoski en av de tre bästa damåkarna i världen. Största medaljchanserna i skiathlon och 10 km fri stil.

Iivo Niskanen, längdåkning

Den färska världsmästaren försvarar inte OS-guldet i lagsprint, men är en av guldfavoriterna på 50 kilometer klassiskt. Niskanen har inlett säsongen starkt och visat att han också gått framåt i fri stil, vilket öppnar för 15 km fritt och skiathlon.

Matti Heikkinen, längdåkning

Den fyrfaldiga VM-medaljören har troligen sina största chanser till en OS-medalj i skiathlon, men 50 km-bronset i Lahtis visade att han utvecklats helt enormt som skidåkare sedan guldåret 2011. Kan också blanda om i lagsprinten.

Kaisa Mäkäräinen, skidskytte

Sex VM-medaljer, två totala cupsegrar – men i OS har Mäkäräinen inte fått in en fullträff. Konkurrensen har blivit stenhård i damernas skidskytte och det krävs perfekt skytte för att vara i medaljfajten.

Mari Laukkanen, skidskytte

Laukkanen gjorde sitt stora genombrott förra säsongen, men säsongstarten har visat att det fortfarande finns rum för förbättring – framför allt med skyttet. Faller bitarna på plats kan hon skrälla i Pyeongchang.

Eero Hirvonen, nordisk kombination

En av säsongens stjärnskott. Bara han får backhoppningen att lyckas är han definitivt med och slåss om medaljerna. Skidåkningen blir ofta ett taktiklopp och där fungerar Hirvonens vassa spurt bra.

Damernas stafettlag, längdåkning

Norge är i en klass för sig, men Finland ska höra till de fyra fem länder som slåss om silver och brons. Men damerna har gett ett blekt intryck i de första världscuploppen – bara Pärmäkoski har visat form.

Damernas sprintlag, längdåkning

Sedan 2005 har Finlands damer vunnit två VM-guld, två-VM-silver, ett VM-brons, ett OS-silver och ett OS-brons i lagsprint. Det är fristil som gäller i Pyeongchang, men Finland är oavsett en medaljkandidat. Frågan är vem som är med i Finlands sprintduo?

Herrarnas stafettlag, längdåkning

Sami Jauhojärvi lämnar en stor lucka efter sig, men herrarnas stafett avgörs alltid under ankarsträckan. Om Finland hänger med så länge kan vad som helst hända – i VM i Lahtis var Matti Heikkinen involverad i medaljstriden ända inne på stadion.

Stafettlaget, nordisk kombination

Leevi Mutru, Eero Hirvonen, Ilkka Herola och Hannu Manninen var bara 14 sekunder från en medalj i VM-stafetten i Lahtis. Om allt lyckas perfekt kan de knipa en skrällmedalj. Hirvonen och Herola kan också blanda om i topp tio i de individuella tävlingarna.

Damlaget, ishockey

Damlandslaget har för första gången fått förbereda sig för en ny säsong med en chefstränare som är anställd på heltid. Kanada och USA är orubbliga – men Finland är favorit till brons. Trivia: Finland har 18 VM-brons, men bara två OS-brons.

Herrlaget, ishockey

Den här medaljchansen kan inte ens Lauri Marjamäkis landslag gå miste om: NHL står över OS, Kanada och USA ställer upp med D-lag och också Sverige högst med sitt C-lag. Finland får ett riktigt bra lag av KHL-spelare – bara Ryssland ser på pappret bättre ut.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03