Nobelfesten körde i gång – vem får prata med vem?

Prins Carl-Philip och Esther Duflo, en av mottagarna till Nobelpriset i ekonomi. Bild: Jonathan Nackstrand/Lehtikuva-AFP

Kungen kan prata böcker med en litteraturpristagare medan drottningen får tillfälle att konversera en fysikprofessor. Gästerna mumsar på anka eller chartreuse i Blå hallen under årets Nobelbankett.

Det som brukar kallas festernas fest inleddes under tisdagskvällen och fokus låg som vanligt på honnörsbordet, där kungligheter, ministrar och pristagare med respektive var placerade. De 1 350 gästerna var fördelade på 65 bord.

Kungafamiljen är välrepresenterad i år. Kungaparet, kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleine var på plats. För Madeleine är det första gången sedan 2016 som hon deltar. Saknas gör däremot hennes man Chris O'Neill, som stannar hemma i Florida för att ta hand om barnen, enligt hovet.

Prinsar och pristagare

Drottning Silvia har traditionsenligt Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin till bordet. På drottningens andra sida satt fysikpristagaren James Peebles, som belönas för upptäckter om universum. Kanske kan de prata om allt mellan himmel och jord.

Kungens bordsdam är professor Evi Heldin. På sin andra sida hade han litteraturpristagaren Olga Tokarczuk, som i sin tur förs till bordet av prins Daniel. På prinsens andra sida hittade vi Hélène Mayor, maka till fysikpristagaren Michel Mayor.

Kronprinsessan Victoria hamnade mellan de två fysikpristagarna James Peebles och Michel Mayor.

Bordsplacering vid mitten av honnörsbordet. Bild: Johan Hallnäs/TT

Hemlig meny

Litteraturpristagaren Peter Handkes bordsdam var Helena Norlén, gift med svenska talmannen Andreas Norlén.

Menyn var hemlig in i det sista, men redan på förhand var det klart att kocken Sebastian Gibrand svarade för middagen och konditor Daniel Roos för desserten.

Förrätten bestod av kalixlöjrom eller tångkaviar. Därefter bjöds det på anka stopar med svart trumpetsvamp, eller chartreuse (det vegetariska alternativet, ett slags grönsakstårta). Måltiden avslutades med hallonmousse.

För underhållningen under kvällen står soloartisterna Lisa Nilsson och Magnus Carlson ackompanjerade av Svenska Kammarorkestern. Sånger av Carl Michael Bellman och Cornelis Vreeswijk har fyllt salen.

Nobelfesten sändes Yle Fem och SVT1 med start kl. 20 och 21.

För femte året i rad ansvarar Per Benjamin för blomsterdekorationerna i Stockholms stadshus. Årets tema är samspelet mellan människa och natur, det naturliga kretsloppet och årstiderna.

Temat för årets underhållning är den svenska vistraditionen. Ett flertal artister, däribland Lisa Nilsson och Magnus Carlson, kommer att uppträda.

Varje Nobelpristagare får bjuda med sig 16 personliga gäster. Gästerna sitter vid 65 bord, med total bordslängd på 360 meter.

Till dukningen används cirka 500 meter linneduk, vävd av Klässbols Linneväveri och designad av Ingrid Dessau. Personalen som hanterar dukarna bär vita handskar, eftersom minsta fettfläck kan göra dem skrynkliga.

Den nuvarande Nobelservisen togs fram 1991, inför 90-årsjubileet, och består av 24 390 delar – varav 5 400 glas, 9 540 porslinsdelar och 9 450 olika bestick. Hela servisen och silverbesticken putsas för hand.

190 personer arbetar i servisen, varav 45 serverar dryck. Ungefär 400 flaskor champagne, 450 flaskor vin, 650 liter mineralvatten och 300 liter kaffe serveras under middagen.

Källor: Nobelstiftelsen och Mässrestauranger AB

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning