Vem får chansen bredvid Berg?

Marcus Berg letar efter en kompanjon på topp. Bild: Maja Suslin/TT

När Ola Toivonen tackade för sig uppstod en ledig plats i startelvan.Inför Nations League-premiären mot Turkiet är frågan: Vem får spela intill Marcus Berg?John Guidetti eller Isaac Kiese Thelin, eller blir det Viktor Claesson?

"Rätt tillfälle att lämna landslaget", sade Ola Toivonen i slutet av augusti och rundande av tiden i Blågult.

"Rätt tillfälle" går även att applicera till situationen för några av spelarna i förbundskapten Janne Anderssons landslag. När Toivonen, efter 64 landskamper och ett lyckat VM i Ryssland, inte är med längre finns nämligen en åtråvärd plats i startelvan till Nations League-premiären mot Turkiet på måndag.

John Guidetti och Isaac Kiese Thelin är två av spekulanterna.

"Göra mitt bästa"

– Jag vet inte hur Janne har tänkt. Jag försöker bara göra det bästa jag kan när jag får spela och förhoppningsvis stärkte jag mina chanser (mot Österrike) men det är helt upp till honom, säger Guidetti.

– Jag försöker göra det bästa jag kan när jag spelar, helt enkelt, och sedan vet jag inte vad som händer. Jag vill alltid representera mitt land.

Kiese Thelin:

– Jag vill inte stå här och prata om det. Det är upp till Janne att bestämma vem han tycker passar bäst, säger han.

– Janne känner mig, vi har jobbat länge tillsammans och han vet vad han får.

Claesson som anfallare?

Utöver duon finns mittfältaren Viktor Claesson med i snacket. 26-åringen är van vid rollen från tiden i allsvenska Elfsborg och har sedan flytten till ryska Krasnodar varit en del av klubbens tremannaanfall.

– Han är nästan mer anfallare än yttermittfältare i sitt klubblag. Han klarar av bägge rollerna, säger Andersson.

Under den här samlingen var det tänkt att Claesson skulle få testa positionen i landslaget – men det var innan Emil Forsbergs ljumskskada.

Vem som nu får chansen från start återstår att se.

Men en sak är Andersson tydlig med: 0–2-förlusten mot Österrike gjorde honom inte klokare kring vem som ska starta bredvid Marcus Berg.

– Det finns ingen självklar lösning, inte självklart vem som står före och ska in som det annars kan göra i en sorts hierarki. Isaac är kanske mest lik Ola i huvudspelet. John Guidetti tycker jag gör ett bra inhopp. Viktor Claesson hade jag tänkt använd som forward, men nu blev Emil Forsberg skadad, säger Janne Andersson som också tyckte att Robin Quaison "visade intentioner" i Wien.

Duon nobbade svenska medier

Robin Olsen och Victor Nilsson Lindelöf bad om att inte behöva prata med svenska medier.

Och så blev det.

– Vi kan ju inte tvinga dem, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Landslagsledningen vill att spelarna ska vara tillgängliga för intervjuer under samlingarna.

Men inför Nations League-premiären mot Turkiet på måndag är det två spelare som har uttryckt önskan att inte behöva delta vid mixade zonerna: Robin Olsen, Roma, och Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.

– De har bett om att slippa det den här samlingen, och vi kan ju inte tvinga dem till att vara med, även om vi vill att alla ska vara tillgängliga, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

TT: Varför vill de inte?

– Vi vill inte gräva i det nu. Börjar vi diskutera det här i gruppen blir det fokus på fel saker. Vi får utvärdera det här efter samlingen, säger han.

– Då vi får gå djupare i det här och se vad vi kan göra. Om det är ett stort problem måste vi naturligtvis hjälpa till och hitta lösningar.

Victor Nilsson Lindelöf undvek svenska medier under VM i Ryssland och förklarade det då med att han "ville vara i sin bubbla".

– Det passar mig bäst och jag hoppas att alla kan respektera det. Vi är här för att spela fotboll och nu står jag här i dag. Det är inget speciellt så, men jag vill fokusera på VM, sade han i somras.

Fotnot: Matchen mellan Finland och Ungern hann inte med till denna upplagas pressläggning. Se www.HBL.fi för texter om matchen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03