"En stor bluff" eller "ansvarsfull ekonomisk politik" – riksdagen debatterar regeringsprogrammet

Statsminister Antti Rinne och finansminister Mika Lintilä i främre raden, bakom dem från vänster Europaminister Tytti Tuppurainen och näringsminister Katri Kulmuni. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Riksdagen inledde i dag sin två dagar långa behandling av regeringen Rinnes program som presenterades förra veckans måndag. Läs SPT:s direktrapportering från debatten här.

För oppositionen innebär debatten en möjlighet att positionera sig i förhållande till den nya regeringen. Inte minst för Samlingspartiet och Sannfinländarna kan debatten ha betydelse för vilketdera som tar positionen som det ledande oppositionspartiet.

Samlingspartiet är nu i opposition för första gången på 12 år. Sannfinländarna fick plats i den förra regeringen men tvingades i opposition sommaren 2017 då partiet sprack och utbrytarna bildade ett nytt parti, Blå framtid, som tog Sannfinländarnas plats i regeringen. Blå framtid fick inga mandat i den nya riksdagen.

Debatten avslutas på onsdag och på torsdag klockan 14 ska riksdagen rösta om förtroende för regeringsprogrammet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning