Vem är vildast på prinsdopet?

Prinsen visas upp. Kronprinsessan Victoria med lille Oscar i samband med firandet av pappa kungens 70-årsdag. Bild: Svt

Prins Oscar Carl Olof döps i Slottskyrkan i Stockholm på fredag.

Det blir förmodligen en livad tillställning i Slottskyrkan när kronprinsessan Victorias och prins Daniels son, prins Oscar Carl Olof döps. Storasyster, prinsessan Estelle, och kusinen, prinsessan Leonore, är sannolikt inte sugna på att etikettsenligt sitta stilla på sina platser under ceremonin och vi kan räkna med att de två stjäl åtminstone en del av showen, förutsatt att de får delta förstås.

Och hur ska prinsen bete sig när han nu debuterar som huvudperson? Från prinsessan Estelle hördes inte mycket när hon döptes, förutom ett förvånat gnyende när hon förnam dopvattnet på sin hjässa.

Prinsen, tillika hertigen av Skåne, bärs sannolikt fram till dopet av sina föräldrar. Faddrarna är fem – kronprins Frederik, kronprinsessan Mette-Marit, prinsessan Madeleine, Oscar Magnuson (kusin med Victoria) samt Hans Åström, bandystjärna och kusin med prins Daniel.

Valet av faddrar är inte oväntat. Kronprinsessan Mary, kronprins Haakon och prins Carl Philip ingår i Estelles faddertrupp.

Musikvalet och blomsterdekorationerna för ceremonin är ännu hemliga men i övrigt är ett kungligt dop omgärdat av traditioner.

Officianter för dopet är ärkebiskop Antje Jackelén assisterad av överhovpredikant, biskop Johan Dalman och pastor i Kungliga Hovförsamlingen, ordinarie hovpredikant, Michael Bjerkhagen.

Prinsen bär en dopkolt som första gången bars av hans morfars far, prins Gustaf Adolf och som därefter har burits av alla kungliga barn som döpts i Sverige. Dopvattnet kommer från Öland, en ceremoni som kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia introducerade i samband med att kronprinsessan Victoria döptes.

Dopceremonin varar en knapp timme och efter det bjuder kungen och drottningen på lunch. I samband med den överräcks också gåvorna till den nydöpte. Bland de mera originella presenterna finns en två meter hög spettekaka som är en gåva från prinsens hertigdöme, Skåne.

SVT1/Yle Fem 12.30, sammandrag 21.00

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning